novo pomagalo za nagluvost - LookerWeekly.com
novo pomagalo za nagluvost - LookerWeekly.com

Novo pomagalo za nagluvost

Minijaturni uređaj

Najnoviji uređaj, u poređenju sa klasičnim pomagalima, ne stavlja se samo na uho, već se postavlja i na kutnjake, na onoj strani vilice gde je kvalitet sluha smanjen…

U našem svakodnevnom život, i pored nesnosne buke koja nas okružuje, nezamislivo je da ne čujemo zvuke. Na žalost, na svetu postoje ljudi koji imaju genetske predispozicije da slabije čuju ili da uopšte ne čuju, na jedno uho ili na oba.

Kao što znamo, zvuk je u stvari vibracija vazduha koja se registruje na membrani našeg uha. Ali se često zaboravlja da se deo zvuka koji čujemo, u stvari registruje i mehaničkim putem tj. naše celo telo se ponaša kao velika membrana. Upravo vodeći se time, da se zvuk do našeg mozga može dovesti i putem prihvatanja zvučnih vibracija preko našeg tela, privatna kompanija Sonitus Medical iz Kalifornije, smislila je novo pomagalo.

svg%3Esvg%3E

Ova privatna kompanija, specijalizovana je za lečenje parcijalne gluvoće (u jednom uhu) ili naglog gubitka sluha, osmislila je minijaturan uređaj koji pomaže u ovom procesu. Zanimljivo je to da se uređaj, u poređenju sa klasičnim pomagalima, ne stavlja samo na uho, već se postavlja i na kutnjake na onoj strani vilice, gde je kvalitet sluha smanjen. Sam uređaj radi na principu prijema zvuka pomoću mikrofona koji se nalazi na delu koji se postavlja na uho, zatim lokalne obrade zvuka i na kraju, bežičnog slanja signala do dela koji se nalazi postavljenog na kutnjake. Tada se koristi priroda prenosa zvuka putem kostiju do unutarnjeg uha.

Ovo je za sada jedini neoperativni način na svetu da se osobama koje pate od parcijalne gluvoće ili naglog gubitka sluha, pomogne i omogući da žive na što kvalitetniji način.

fotografija: publicdomainpic