deterdzent je uvek uz vas - LookerWeekly.com
deterdzent je uvek uz vas - LookerWeekly.com

Deterdžent je uvek uz vas

Neka nagrada nađe kupca, a ne kupac nagradu

 fotografija: Tijana Janković

„Omo” je jedan od najpoznatijih deterdženata u Brazilu. Početkom avgusta, u svoja prepoznatljiva pakovanja su počeli da dodaju još jedan dodatak…

Na mnogi reklamama koje viđamo putem naših televizora, vidimo kako devojke obaraju s nogu momke svojim čistim haljinama, postojanih boja.

Mnoge majke su svojim sinovima pronašle žene njihovih života, noseći deterdžent u tašni (iako je to pakovanje od 5 litara). Za nas je to bila neprirodna situacija, da je Vaš omiljeni deterdžent uvek uz Vas. Od skoro, to je i realnost. Mozda neće izazvati pomenuti efekat, ali ćete biti sigurni da vas vaš deterdžent prati u stopu. Bukvalno!

Evo o čemu je reč… „Omo” je jedan od najpoznatijih deterdženata u Brazilu. Početkom avgusta, u svoja prepoznatljiva pakovanja su počeli da dodaju još jedan dodatak.  Taj dodatak je GPS predajnik! Ne! GPS prijemnik neće činiti vaš beli veš, belim kao sneg. Nego će zato, marketing agenciji, koja sprovodi nov princip nagradne igre „neka nagrada nađe kupca, a ne kupac nagradu”, reći tačno gde živite kako bi vam i uručili nagradu. Pri tom, sve je kao u rijaliti šou – kamere, iznenađeni kupci u neverici…

GPS prijemnik se aktivira onog momenta kada kupac napusti radnju. Od tog momenta, mobilna ekipa koja nagrađuje, je za petama kupcu.

Sa druge strane, Brazil je poznat po visokoj stopi kriminala, tako da se odmah i postavilo pitanje – da li će promocija uspeti, ako niko ne bude smeo da otvara ulazna vrata?

Odgovor je ubrzo stigao od kreatora ove promocije: „U kutiji se nalazi GPS prijemnik koji može da ispusta piskav zvuk kao „podmetnuta” bomba ukoliko se aktivira daljinskim putem. Ako to ne bude „isteralo” kupca pred nas, možda i nije zaslužio nagradu.”

Kupci ce možda ovu promociju smatrati povredom privatnosti i buniti se protiv toga, ali organizatori su spremni na sve. Kako kažu, nista slično nije do sada urađeno i reakcija može biti bilo kakva, i spremni su na to. Smatraju da je i ozbiljan novac upotrebljen za ovu promociju (skoro 1 milion Americkih dolara).

Da li će se slične ideje proširiti i na ostatak sveta? Sigurno. Kada će to stići do nas? Pa možda nikad, ali je lepo čuti da je marketing nešto više od puke reklame i bilborda.