COMING Disaster Recovery u Cloudu

Coming Computer Engineering: Pouzdan partner više od decenije

IT rešenja u trgovini, proizvodnji i distribuciji robe široke potrošnje

S obzirom na to da je Coming pozdan ICT partner već nekoliko decenija, koja su vaša iskustva, koje su potrebe tržišta za IT rešenjima u sektroru proizvodnje i distribucije robe široke potrošnje?

Zoran Doslic Coming

Zoran Došlić: Tokom 30 godina postojanja Coming Computer Engineering je najčešće poslovao sa kompanijama koje se bave proizvodnjom. Imam utisak da menadžment naših klijenata i potencijalnih klijenata potencira potrebu za softverom koji će u svakom momentu moći da iskaže cenu njihovog proizvoda “na kapiji fabrike”, odnosno koliko ih košta proizvodnja komada, litra, dužnog metra ili radnog sata izvršioca. Zato i velikim i srednje velikim korisnicima nudimo Business Inteligence sisteme koji podatke povlače iz ERP, CRM i raznih specifičnih baza podataka koje imaju u svom okruženju.

Takođe, iz godine u godinu top menadžeri iskazuju sve češće želju da IT funkciju “izbace iz svoje kuće” – da pronađu pouzdanog partnera kojem bi poverili svoj IT uz predvidiv mesečni trošak. Postoji jak motiv da se IT funkcija ojača kako bi kompanije ubrzale proces ili procese digitalne transformacije. Nisam sreo ni jednog kolegu koji se raduje nabavci servera, storidža ili licenci, sve to služi samo za obradu podataka i prikazivanje istih na pravi način. Zbog toga imamo fabrike i trgovinske lance koji preko 10 godina koriste naše usluge održavanja i umesto investicija u data centra koriste Coming Cloud koji ih nije izneverio celu deceniju. (Skoro je naš kolega iz Mone u jednoj izjavi podsetio da naš Cloud koriste više od decenije!)

Ispostavilo se da kompanije koje posluju u ovom sektoru značajno optimizuju svoje poslovanje kvalitetnim ERP sistemima, kakva su rešenja na raspolaganju korisnicima?

Zoran Došlić: Rekao bih da postoje samo dve vrste ERP rešenja – ona koja zadovoljavaju sadašnje i buduće potrebe korisnika i druga koja ih ne zadovoljavaju. Kod ovih drugih je po pravilu u pitanju nestručna implementacija. Izbor ERP rešenja zavisi od potreba i veličine kompanije, a mi iz Cominga nudimo svetski poznata rešenja SAP i Microsoft BC (ranije NAV).

Koje su prednosti ERP sistema koje nudi vaša kompanija?

Zoran Došlić: Korišćenjem Cloud tehnologije uspeli smo da i kompanijama iz SMB segmenta ERP rešenja učinimo dostupnim, baš kao i CRM ili Document Management Sisteme. Cloud je ekonomski model, omogućava kompanijama da investiraju u opremu za svoj core biznis, a da IT povere provajderima – izabranim partnerima. Naši najprodavaniji cloud servisi su ERPaaS, CRMaaS i DMSaaS.

Kriza izazvana pandemijom CoVid-19 je promenila nacin na koji upravljamo, delimo i odobravamo korporativnu dokumentaciju, na koji način danas možemo da prevaziđemo izazove u toj sferi poslovanja?

Zoran Došlić: Potpisivanje i protok dokumenata kroz organizaciju se pokazao kao jedan od dva najveća izazova pre godinu dana kada je kovid kriza nastupila. Kompanije koje su imale i navikle da koriste Document Management Software (DMS) su bile relaksirane i u konkurentnoj poziciji. Od aprila prošle godine imamo “poplavu” zahteva za uvoženje DMS, uglavnom u vidu cloud servisa. 

Sve o prednostima cloud servisa moguće je saznati u video klipu na ovom link-u.

Autor: Aleksandar Kovačević