vizual

7. Festival nauke: Superheroji nauke

Najveći događaj promocije nauke i obrazovanja u regionu 7. Festival nauke biće održan 5-8. decembra na četiri lokacije u Beogradu – bivšoj RK Kluz, SKC-u, Galeriji NBS i u novom prostoru bivšeg Eurosalona. Prošle godine, ovu manifestaciju posetilo je 28 000 ljudi.

Pod sloganom “Superheroji nauke” na ovogodišnjem festivalu gosti iz Evrope udružiće snage sa domaćim naučnicima – herojima i pokazati da nauka za čas posla može od svakog mladog znatiželjnog uma da napravi superheroja.

Festivalske karte po, ceni od 400 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji kao i preko GIG STIX prodajnih mesta – Corner Shopova. Sa dnevnom kartom Festivala nauke svi zainteresovani, tokom četiri festivalska dana, mogu obići i Naučni centar Muzeja nauke i tehnike (Skender-begova 51).Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u RK Kluz, Studentskom kulturnom centru, Galeriji Narodne banke Srbije i Eurosalonu (Kralja Milana broj 1). Posetioci koji su zainteresovani isključivo za programe u Studentskom kulturnom centru i Eurosalonu mogu, tokom festivala, da kupe pojedinačne ulaznice po ceni od 300 dinara.Deca do 5 godina strarosti uz pratnju roditelja ne plaćaju ulaznicu.

Nakon što su prošle godine bez daha ostavili publiku Festivala nauke svojim spektakularnim “Laserskim šouom”, predstavnici Univerziteta Lund iz Švedske ove godine u Beograd dolaze sa sasvim novom predstavom “Biološki šou”. Glavni akteri na sceni u Studentskom kulturnom centru biće zanimljivi živi predstavnici životinjskog carstva (pitoni, tarantule,  pauci, bubašvabe, žabe…) i ništa manje intrigantni primerci biljne imperije. U pitanju je performans, dramatičan na trenutke i smešan na minute, koji će dati odgovore na brojna pitanja u vezi sa svim živim bićima ove planete.

Sa Univerziteta u Lajdenu, najstarijeg univerziteta u Holandiji, stiže program “Juniorske svemirske avanture” , koji je smešten u zgradu bivšeg Eurosalona (Kralja Milana 1), novi festivalski prostor namenjen najmlađim posetiocima.

Predstavnici Francuske, naučna trupa “Les Atomes Crochus”, zaduženi su za dašak magije i tračak neverovatnog na Festivalu. Oni dolaze sa radionicom “Postani sam superheroj” (Superhero Do It Yourself) kojim pokazuju da superheroji ne moraju da pripadaju samo našem svetu mašte, već uz pomoć nauke mogu postatio i deo naše realne svakodnevice.

Za dašak magije i tračak neverovatnog na Festivalu zaduženi su gosti iz Hrvatske, koji će se najmlađoj publici u Eurosalonu predstaviti zabavnim radionicama Studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva “Znanstvene čarolije”.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS koja se oslanja na naučno-tehničke aktivnosti, primenu novih tehnologija i inovacija u svim oblastima poslovanja u cilju ostvarivanja rasta i razvoja kompanije.

Prijatelj manifestacije je MT:S, a sponzori su Erste banka, kompanije Koka Kola, McDonalds, Imlek, Bambi i Grafix.

Festival podržavaju Centar za promociju nauke, Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu, opštine Stari grad i Savski venac kao i strane ambasade i kulturni centri.