dečak
foto: freedigitalphotos.net

Učenje i zabava za celu porodicu

Tendencija budućeg doba je doživotno učenje. Ono se primenjuje na sve članove društva bez izuzetka, u tom kontekstu naši najmlađi sugrađani trebalo bi da se od malena osposobe, pre svega, fukcionalnim znanjem.

Novi uslovi fukcionisanja života su na snazi u savremenom informacionom društvu. Pored školskog sistema pojedinci bi trebali da šire svoje znanje, samostalno istražuju i imaju veću odgovornost. Tedencija bi bila da se od malena pruža širok spektar mogućnosti i usmeravanja ka svim nivoima obrazovanja.

Praktičan pristup se pokazao kao najdelotvorniji metod, dok je kritičko mišljenje ključ rezonovanja. Podsticanje od malena je suštinska stvar, a mogućnosti ima na pretek u svakodnevnom životu i ličnom okruženju. Akcenat na samostalnom istraživačkom radu je zadatak svakog roditelja.

Postavljanje pitanja otvara put ka razmišljanju, time se i sama deca pitaju, stvara se opšte stanje radoznalosti i otvara se put ka znanju. Kod naših najmlađih je to i najlakše jer sve posmatraju kroz igru.

Deca uče stvari na različite načine. Organizovanje korisnih i visoko kvalitetnih igara oplemeniće život vaše dece. Prirodnjački muzej može biti za početak dobro mesto na koje biste svoje dete odveli. On nema stalnu postavku, ali se tokom čitave godine u njemu održavaju različite izložbene aktivnosti, promocije i prezentacije.

Sjajna stvar je to da je i dalje u našem gradu aktuelna izložba dinosaurusa, i to upravo u okviru Prirodnjačkog muzeja. Replike 20 dinosaurusa, od kojih su neke duže od 20 metara, prenete su iz zabavnog parka Prirodnjačkog centra u Svilajncu. Dinosaurusi koji su se pojavili pre 230 miliona godina, bili su neprikosnoveni vladari na Zemlji preko 160 miliona godina, i upravo ova izložba pobuđuje maštu, postavlja pitanja, uči nas prošlosti i opštem znanju naše planete i ovih životinja. Ovo je odlična prilika da se vide dinosaurusi u živom obliku i da se naši najmlađi upoznaju sa praistorijom u jedinstvenom ambijentu.

Kroz muzeje i njihove postavke naša deca šire svest i upoznaju se sa različitim aspektima života. Pomoću ove izložbe koja će vam dočarati svet koji je nekada postojao, motivišite svoje mališane da istraže ove neverovatne životinje iz drevnih vremena. Kroz igru paleontologa i arheologa pružićete im idealan spoj nauke i zabave.

Uz ovakav pristup životu, sistem znanja biva nas najvažniji resurs, a mogućnost povezivanja biva suštinska stvar. Biti motivisan, zainteresovan i dobro se zabaviti je sjajna stvar.

foto:freedigitalphotos.net