BPF 2022 Foto Belkisa Abdulovic 9
Foto: Belkisa Abdulović

Konferencija „Balkans Property Forum 2023” 

Beograd će po šesti put biti domaćin Međunarodne konferencije o tržištu nekretnina Jugoistočne Evrope „Balkans Property Forum 2023” koja će se održati u četvrtak 30. novembra u hotelu Hilton. 

Konferencija će i ovaj put okupiti brojne stručnjake iz svih država Jugoistočne Evrope kako bi razgovarali o promenama i izazovima na tržištu nekretnina Jugoistočne Evrope i ključnim trendovima koji utiču na budućnost industrije nekretnina, sa posebnim fokusom na teme kao što su uticaj veštačke inteligencije i inflacije na tržište nekretnina.

Ključna tema konferencije biće obraćanje Ilije Lazarevića, generalnog direktora kompanije DataBrut, koji će govoriti o tome zašto je ChatGPT najpopularnija reč 2023. zapravo relevantna za nekretnine, kako veštačka inteligencija može transformisati ulaganja u tržište nekretnina i kako nove tehnologije mogu menjati način na koji se vrednuje neka nekretnina. 

Biće korisno čuti i kako je irski startup u oblasti energetike i nekretnina „Solsign“ pokrenuo inovativnu AI PLATFORMU koja može odmah da proceni održivost bilo koje zemljišne parcele za razvoj solarne farme.

Tema Tokovi novca – Ekonomski izgledi za 2024. donosi informacije o ekonomskim i investicionim mogućnostima u sledećoj godini. Poslednjih 18 meseci šokantne su promene na tržištu nekretnina na način, koji nije viđen od globalne finansijske krize. Evropa je promenila cene brže nego u drugim delovima sveta, ali sada sve više signala govori da dno tržišta možda nije daleko. Da li smo već stigli, koliko je važno na vreme reagovati, koje prepreke stoje na putu i ​​gde su prilike u ovom novom investicionom prozoru?

U panel diskusiji Potraga za najboljim ponudama – novine u investicijama i finansiranju u Jugoistočnoj Evropi biće govora o tome koliko je važno privući investicije i podršku kako bi se osiguralo da se projekti završe na vreme. Čućemo od vodećih investitora i bankara Jugoistočne Evrope najbolje strategije ulaganja i finansiranja, zajedno sa rizicima i prilikama na koje treba obratiti pažnju.

U panelu Izgradnja sledećeg poglavlja – razvoj nekretnina u Jugoistočnoj Evropi – brojni stručnjaci će razgovarati o mogućnostima, izazovimama i inovacije, koje vode ovo transformativno putovanje. Govoriće o brzom razvoja nekretnina, otkrivajući najnovije trendove koji oblikuju ovu dinamičnu industriju – od prakse održive gradnje do uticaja tehnologije i promena na tržištu. 

U panel diskusiji Budućnost vrednovanja nekretnina – Izazovi i mogućnosti na promenljivom tržištu – vodeći stručnjaci za procenu će identifikovati ključne teme i promene u proceni vrednosti imovine. Uz tekuću energetsku krizu, probleme u lancu snabdevanja, rastuće kamatne stope i druge globalne političke faktore o kojima treba brinuti, pritisak na procenitelje je kao i uvek veliki.

Konferenciju organizuje Property Forum, u bliskoj saradnji sa Kraljevskim institutom ovlašćenih procenitelja iz Velike Britanije (RICS-om).