ID 10039664
foto:freedigitalphotos.net

Osećate li se kao u zatvoru?

Kada ne živimo po sopstvenoj meri, osećamo se kao zatvorenici. Uverenjem da stalno nešto “moramo”, gubimo sebe. Na taj način ograničavamo svoj duhovni rast i gubimo životnu poletnost. To znači da sami biramo hoćemo li se tako osećati ili ne.

Šta stvara u nama osećaj da nismo slobodni i kako da se borimo protiv toga?

Novac i njegov nedostatak. Ako zarađujemo, nemamo dovoljno vremena za život, a ako ne zarađujemo postajemo umorni i bezvoljni, jer nemamo sredstva za život.

Medijska manipulacija, loše vesti, šire strah, povećavaju nesigurnost i agresivnost kod ljudi, sprečavaju duhovni rast i čine da se čovek oseća nemoćno i zarobljeno.

Međutim, jedan od najrasprostranjenijih utisaka da smo u zatvoru, stvara stalan boravak u kući i svakodnevna rutina. Domaćicama nikako nije lako, ali ni onima kojima se život zasniva na odlazak na posao i povratak kući. Zadovoljniji su oni koji mogu da se pohvale dobrim kolegijalnim odnosima i prijateljima na poslu, ali takvih je malo.

Prestajemo da živimo po svojoj meri i onda kada počnemo da mislimo da ljudima oko nas može da zasmeta ono što jesmo. Plašimo se njihove moguće negativne reakcije na našu potrebu da izbegavamo svakodnevnicu i da uvek tragamo za nečim novim.  Iako ne znamo da li imamo osnove za ovakvo uverenje, odlučujemo da se zatvorimo.

Mnogi od nas trpe, misleći da će sutra biti bolje. Tako se u nama nagomilava nezadovoljsvo koje za posledicu ima bolest ili nasilje. Ako nešto trpimo i ne živimo po svojoj volji, slobodni, zapravo nismo živi.

Koji god da je vaš razlog zbog kojeg se osećate kao u zatvoru, on je iskreiran, nametnut, neprirodan. Stalan boravak u kući, posao, njegov nedostatak, mediji, i sve drugo što sužava našu svest, lomi duh, manji su neprijatelji nego što to možemo da zamislimo. Čovekov najveći neprijatelj je on sam.

Menjajte svoj život dokle god ne osetite slobodu. Ona ne sme da se javlja samo u trenucima, dok radite  jednu stvar od mnogih koje vam se sviđaju. Ona mora da bude u svakoj oblasti vašeg života!

Borite se za nju najmoćnijim oružjem – stalnim traganjem za znanjem i saznanjem.