fbpx

Holandski orkestar na Paliću

Muzički program predstojećeg Festivala evropskog filma Palić atraktivan je i eklektičan kao i prethodnih godina, a publika će ovog puta imati prilike da pogleda nastup čuvenog simfonijskog orkestra VU-Orkest iz Amsterdama, ali i koncerte rock bendova Lira Vega i Straight Mickey And The Boyz.

VU-Orkest je 1962. godine osnovao holandski dirigent Oto Klap pri Otvorenom univerzitetu u Amsterdamu. Mali kamerni orkestar, kakav je bio u početku, tokom poslednjih pola veka postao je veličanstveni simfonijski orkestar. Danas je jedan od najvećih i najstarijih holandskih orkestara i to zahvaljujući trudu i naporima koje su uložili članovi i dirigent Dan Admiral. Sastavljen je od 82 muzičara, nekadašnjih studenata Otvorenog univerziteta u Amsterdamu.

Orkestar novi repertoar priprema svakih pola godine, a pred publikom na Paliću 17. jula u 19h na Velikoj terasi na Paliću izvešće poznata dela „Iberia” Kloda Debisija, „Valcer” Morisa Ravela i „Simfonijski plesovi” Sergeja Rahmanjinova.

Kao predstavnik novog talasa originalnih domaćih bendova 17. jula od 23.30 (bioskop Abazija) nastupiće furiozni beogradski trio Straight Mickey And The Boyz. U pitanju je definitivno jedan od najznačajnijih sastava trenutno u regionu, koji je ovu “titulu” stekao prvenstveno energičnim nastupima na kojima u potocima teče autentična rokenrol energija.

Kultni beogradski sastav Lira Vega predvođen harizmatičnom pevačicom Zojom Borovčanin nastupiće u četvrtak 21. jula od 23.30h (bioskop Abazija).