spaja li nas sesto culo 366

Spaja li nas šesto čulo?

Alfa stanje svesti

Kako pokazuju najnovija istraživanja, šesto čulo zaista postoji. Reč je o svojevrsnoj telepatskoj vezi među bliskim osobama. Smatra se da je ovaj fenomen povezan sa nervnim sistemima koji su usled bliskosti usklađeni i sinhronizovano funkcionišu, te veoma dobro čitaju misli jedno drugom i raspoznaju emocije.

Svaki odnos traži veliku pažnju i učestalu komunikaciju. Zaljubljeni provode mnogo vremena zajedno i koncentrisani su jedan na drugoga. Posle izvesnog vremena počinju da međusobno uočavaju neverbalne signale koji su takođe deo našeg načina izražavanja. Svaki par, tokom određenog vremena, razvije sopstveni, specifični sistem kodova koji određenim neverbalnim signalima daju definisano značenje. Na taj način partneri su u stanju da svesno iIi intuitivno tačno definišu te kodove. U tim situacijama reči nisu potrebne, jer je svaki signal jasno označen i za onoga ko ga šalje i za onoga ko ga prima.

[box]Mogli bismo reći da je svaki par koji je proveo dovoljno vremena zajedno razvio jedan, samo njima svojstven “telesni govor.” Ovaj sistem kodiranja i dekodiranja neverbalne komunikacije razumljiv je samo tom paru. Ovi znaci se teško uočavaju od strane trećih lica.[/box]

Objašnjenje ovih zapažanja je jednostavno: ljudi koji se razumeju dobro se međusobno poznaju; poznavanje je rezultat procesa upoznavanja, a tokom upoznavanja oni su razgovarali i otkrili kakvo značenje imaju određeni neverbalni signali koje jedno drugom upućuju. Dakle, neverbalno razumevanje je proizvod dugogodišnjeg zajedničkog života i bliskosti.

Tamo gde postoji snažna ljubav, i telepatija je jaka! Naučnici objašnjavaju ovaj fenomen i kroz odnos majke i deteta. Dete koje nije ovladalo govorom, nije ni sposobno da verbalno komunicira i iskaže svoje potrebe, zahteve ili unutrašnje stanje. Majka tada instiktivno reaguje i pomoću intuicije “čita” misli detetu i definiše sve signele koje joj dete upućuje kroz grimase, boju glasa, načinu plakanja, položaju tela…

Telepatija je izražena i kod srodnika, među braćom i sestrama, a naročito kod blizanaca.

Primer blizanačke telepatije koji je zabeležen u naučnom eksperimentu: jedan od blizanaca upisan je na časove gitare, dok je drugi u isto vreme igrao fudbal. Nakon nekoliko meseci primetili su da je dečak koji je igrao fudbal takođe mogao uspešno da svira gitaru, a da pritom nije pohađao časove. Istraživanja su pokazala da su blizanci u vreme tih aktivnosti bili u ograničenom kontaktu.

Telepatiji nalazimo u svim onim mitovima koji u sebi sadrže arhetip ljubavi – stapanja. Dva bića teže da se kroz ljubav stope u jedno, zajedničko biće. Ograničeni svojom anatomijom, stapaju svoje duše tako da se uspostavlja jedna, zajednička duša. Danas je dokazano da je “čitanje” misli i osećaja ljubavnika ili bliskih osoba proizvod takozvanog alfa stanja svesti, odnosno stanja sinhronizovanih moždanih aktivnosti.

“Kada dođe do alfa stanja, jedni drugima možemo “čitati” mozak i telo u nekom dubljem smislu koje je teško opisati. To je ono što bi smo mogli da nazovemo šestim čulom,” pojasnila je dr Trisha Stratford sa univerziteta u Sidneju.

Koincidencija, telepatija ili samo dobro poznavanje bliskih ljudi? U svakom slučaju tamo gde je prava ljubav i čuda se dešavaju!

foto: Tijana Janković