2

Mladi u akciji: novembar je mesec vršnjačkih edukacija

Kancelarija za mlade Grada Beograda, u saradnji sa CEPORA – Centrom za pozitivan razvoj dece i omladine, sprovodi tri preventivno-edukativne kampanje u okviru kojih, tokom novembra meseca, 87 obučenih vršnjačkih edukatora drže radionice beogradskim srednjoškolcima.

Vršnjački edukatori su obučeni za rad u okviru tri preventivno-edukativne kampanje: Ili voziš ili piješ; Ne govoru mržnje; Rodna ravnopravnost. Do sada su održali 48 radionica u 13 srednjih škola u Beogradu, a do kraja meseca ih čeka još 21 radionica. Do kraja projekta, više od 1.000 srednjoškolaca će učestvovati u radionicama kojima je cilj podizanje svesti o štetnom dejstvu alkohola na upravljanje vozilom, borba protiv govora mržnje, razvoj tolerancije i promocije različitosti i podsticanje rodne ravnopravnosti. Veliku završnicu edukatori imaju 30. novembra, na dodeli sertifikata u prostoru Kancelarije za mlade. U okviru kampanja kreirane su i edukativne brošure za srednjoškolce koje se mogu preuzeti na internet stranicama Kancelarije za mlade Grada Beograda i CEPORA – Centra za pozitivan razvoj dece i omladine.

“Baš sam razmišljala kako postoje devojke i momci koji su baš uticajni u odeljenju i kako oni, na neki način, diktiraju šta je kul, a šta ne. To odeljenje može da se proširi i na društvo. Isto tako sam razmišljala kako bi bilo super da oni rade neke stvari koje su dobre, da bi tako uticali na ostale, koji bi možda isto to želeli, nego im je glupo. I onda Cepora i Kancelarija za mlade naprave program vršnjačkih edukatora. I još naprave toliko kvalitetan program da mene učini kul pred svojim odeljenjem, a nije da imam uvek tu titulu. Pritom, dobijem priliku da vežbam javni nastup i prenošenje znanja na druge, a te dve stvari će definitivno biti sastavni deo mog posla. I tako dobijam iskustvo koje je sada jako traženo. Ja ovo hvaljenje do sutra mogu da nastavim, ali samo bih da izdvojim jedan komentar sa moje radionice: “Šteta što ovakav način rada nemamo u školi, manje bih bežao sa časova””, ističe Milica Petrović (18), jedna od vršnjačkih edukatora.

Projekat sprovodi Kancelarija za mlade Grada Beograda sa CEPORA – Centrom za pozitivan razvoj dece i omladine (www.cepora.org), koji svojim aktivnostima već šest godina doprinosi pozitivnom razvoju dece i omladine i nosilac je brojnih projekata iz ove oblasti.