veza prepuna gluposti 5

Da li se vaš partner promenio?

Kada pomislimo da u vezi stvari više nisu iste, problem počnemo da tražimo u partneru. Tako posumnjamo u njegovu ljubav i zapitamo se da li nas vara.  Ipak, to je, često, pogrešan smer na putu do rešenja.

Ako mislite da ne dobijate dovoljno pažnje i smeta vam to što skoro ništa ne radite u dvoje, setite se  početka veze. Možda se partner nije promenio. Isprva se svako od nas trudi da ostavi dubok i lep ustisak, da osvoji i veže osobu za sebe. Na žalost, kod mnogih to traje sve dok ne postignu cilj. Posle se opuste i misle kako se sve podrazumeva.

Ako se prisetite početka i ako zaključite da ni tada niste dobijali sve ono što smatrate da je ljubav i da ste nailazili na distancu, ne treba da vas čudi partnerovo ponašanje danas. Na primer, ako vam se javljao na svaka dva- tri dana, nije ni malo čudno ako se to nije promenilo. Ukoliko vam je u jednom momentu donosio veliku radost, a onda svojim dužim odsustvom stvarao tugu, neka vas ne čudi ako je to nastavio da radi. Očigledno da ste, na neki način i iz određenih razloga, pristali na to. Zapitajte se zašto?

Potreba da odnos napreduje prisutna je u svačijem ljubavnom životu. Svi težimo vezi u kojoj će postojati uzajamna želja, ljubav, poštovanje, komunikacija, gde ćemo biti posvećeni. Problem nastane kada se sve to razvija samo kod jednog partnera, a drugi ne shvata zašto je prvi nezadovoljan.

Poznato je da su žene sklonije psihičkim promenama, posebno zbog svoje prirode da budu majke. Tada dama koja je nekada igrala po stolovima i iskakala iz kutije kao poklon iznenađenja, kada uđe u brak i postane majka, radije ostaje kod kuće u tišini, a to očekuje i od svoje druge polovine. Ako muškarac, u ovom slučaju, ipak zadrži svoje navike i radije bira izlazak  nego dom, oboje počnu da veruju kako se onaj drugi promenio. Međutim, ako su nekada oboje “ludovali” jasno je da se promenila samo žena. Nije retkost da roditeljstvo ne promeni muškarca.

Ako ste tek ušli u odnos i ne dobijate ono što vam je potrebno i sve vam liči na to da veza ne napreduje, već samo konzumira, verovatno je da će sve ostati na tome. Čak iako je pre fizičkog kontakta izgledalo da ste naišli na dobru priliku za veliku ljubav. Zato je važno da razgovarate kako se ne bi desilo da se date nečemu što će vam uzeti čitavo vreme i psihu, a što nema budućnost.

I u ovakvim situacijama jasno je da samo jedan partner ima želju da odnos napreduje. Često i smatra da su se izgubile početna bliskost i sličnosti. Ipak, istina je da sa nedobijanjem onoga što očekujemo, osobu vidimo i doživljavamo potpuno drugačije, ponekad čak i strano.

Promene koje vidimo u drugima su, često, naš subjektivni osećaj. Uvek kada nešto jako želimo, a vodimo se negativnim iskustvima, nailazimo na neuspeh. Mislimo da smo bezvredni, neprivlačni… gubimo samopuzdanje. Verujemo da su se svi promenili osim nas. Počinjemo da  se samosažaljavamo i pitamo zašto nas “niko” neće.

Bilo da ste u dugoj vezi, braku ili tek na početku punom neizvesnosti, ako naslutite promenu, zavirite u sebe. Preispitajte svoje želje i dobro razmislite jesu li ostvarive u trenutnom odnosu. Odgovor znamo, potrebno je samo da ga priznamo sebi i neprekidno se borimo za ljubav i radost.

foto:freedigitalphotos.net