ID 100138637

Digitalna tehnologija poput maternjeg jezika

Internet okruženje je njihova prirodna sredina. Digitalna tehnologija bliska im je poput maternjeg jezika. Generacija Y je odrasla uz kompjuter, a gde to na svetu ima najviše “prirodnih” mladih korisnika Interneta?

“Pa, on je pravi mamin genijalac! – često ćemo čuti ovaj komentar kada vidimo dete koje bez problema koristi npr. ekran osetljiv na dodir. Da li su mlađe generacije po rođenju pametnije ili je to samo u pitanju novo, digitalno okruženje u kojem odrastaju?

Novijim generacijama digitalne tehnologije i Internert bliske su i prirodne baš poput maternjeg jezika. Svetski stručnjaci smatraju da je digitalno postalo pridodno okruženje generaciji Y, onima koji su rođeni od 1980., pa do danas.

Generalno je mišljenje da mladi ljudi današnjice provode svoje vreme non-stop ispred računara ili  nekog drugog digitalnog uređaja. Internet je zaista postao naš život, ali se ipak postavlja pitanje gde na svetu ima najviše korisnika digitalne tehnologije kojima je ona toliko prirodna koliko i sam maternji jezik.

Uzimajući u obzir da na Zemlji živi sedam milijardi ljudi, samo 5. 6 % , ili tačnije 365 miliona osoba je “prirodan” korisnik digitalnih tehnologija, prema rezultatima istraživanja ITU-a (Internacionalne telekomunikacione unije) i Univerziteta Džordija.

Takvih korisnika ima najviše na Islandu (13.9 % od njihove ukupne populacije), zatim na četvrtom mestu je Malezija (13.4 %), dok je Amerika na šestom mestu (13.1 %).

Prisetimo se, u našoj zemlji personalni računari i Internet su počeli da se masovnije koriste u domaćinstvima tek početkom 21. veka. Prema Republičkom zavodu za statistiku danas u Srbiji 59.9 % domaćinstava ima računar, a pristup Internetu 55. 8 %. Svakodnevno je na Internetu 2.4 milona korisnika. Naša zemlja ima 7 181 505 stanovnika, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz januara 2013. godine.

Pripadnike generacije naših roditelja, koji su uplovili u digitalne vode u kasnijem dobu, stručnjaci nazivaju digitalnim imigrantima.

Interesantno je da je samo 30% mladih iz celog sveta, uzrasta od 15 do 25 godina, aktivno na Internetu u kontinuitetu poslednjih pet godina. Najviše ovih korisnika Interneta ima u Južnoj Koreji.

Bilo da ste rođeni s tim ili ste digitalni imigrantni, činjenica je da je Internet posato dobar deo naših života, a kako će se on dalje razvijati, to najviše zavisi od njegovih madih korisnika.

foto: Michal Marcol at FreeDigitalPhotos.net