Hotel Slobodan promet foto Aleksandar Angelovski 9 1

Premijera: Hotel Slobodan promet

Konferencija za novinare, povodom premijere predstave Hotel „Slobodan promet”, komedijografa  Žorža Fejdoa, a u režiji Borisa Liješevića, održana je danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. U pitanju je treća premijera ove sezone, po žanru je vodvilj, koja će biti izvedena u petak, 23. decembra na Sceni “Ljuba Tadić” u 20h.

Na sceni JDP-a, već su igrane komedije pisca Žorža Fejdoa, a jedna od njih je i čuvena “Buba u uhu”. Hotel „Slobodan promet” je četvrta predstava nastala po tekstu ovog francuskog autora, koji pripada klasicima. Dramaturg je Miloš Krečković.

U novoj predstavi reditelja  Borisa Liješevića, glumačku postavu čine poznata i iskusna imena domaćeg glumišta, ali i mladi glumci od kojih su neki i prvi put na sceni velikog pozorišta, a to su: Nikola Đuričko, Dragan Jovanović, Nataša Tapušković, Anđelika Simić, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Amar Ćorović, Milica Gojković, Miodrag Dragičević, Anđela Jovanović, Marija Klanac, Sanja Marković i Tea Gjorgjioska.

Povodom glumačke ekipe, glumac Dragan Jovanović je šaljivo rekao da je prvi put najstariji u postavi i da je očekivao da će to biti tragično, međutim, desilo se sasvim suprotno.

Reditelj Borisa Liješevića je priznao da je sasvim slučajno upoznao opus francuskog pisca Fejdoa, odnosno da je neočekivano otkrio kompleksnost piščevih dela, kao i njegov način prikazivanja građanske klase, razmaženih ljudi bez empatije u prividno lepršavom žanru vodvilju. Posebno ga je privuklo ovo delo zbog svog naslova  Hotel “Slobodan promet”, ističući da danas pod tim pojmom može biti sve. Liješević je, govoreći o žanru komediji, želeo da naglasi da je kod ovog pisca to čista zabava u kojoj su ulozi ozbiljniji.

Na to se nadovezao i glumac Nikola Đuričko, rekavši: “U lakom žanru imamo kritiku društva i međuljudskih odnosa. To je dodatni sadržaj pored zabave, a imamo i dobru zabavu.”

Ekipa predstave Hotel „Slobodan promet” složila se oko toga da Žorža Fejdo ima kompleksnost u svojim delima, pa da je otud i potreba za ozbiljnim igračima u ovom vodvilju. Tako se i glumica Nataša Tapušković nada da će publika prepoznati taj glumački trud i težinu u izvođenju autentičnih likova, i da će u tome uživati.

Hotel “Slobodan promet” govori o vremenu poznatom kao Bel Epok, a njegovi autori postavke u JDP-u smatraju da je sada pravi trenutak, zbog vremena u kom živimo, da ljudima ponude kvalitetnu i sadržajnu zabavu, kao što je ova nova predstava po tekstu iz 1894. godine.