Cigani lete u nebo web 4884
Cigani lete u nebo; foto: TIjana Janković-Jevrić

 „Miris pozorišta je drugačiji kada igraju Cigani lete u nebo“

Najposećenija predstava Pozorišta na Terazijama, mjuzikl „Cigani lete u nebo“ obeležiće 20 godina igranja specijalnim izvođenjem 17. aprila, kada će na sceni zajedno nastupati i originalna i nova glumačka postava. Naime, nekadašnji nosioci glavnih uloga bili su Ivan Bosiljčić i Milena Vasić (neće biti na jubilarnom izvođenju), dok su u novije vreme to Nikola Šurbanović, i u alternaciji Miona Marković i Olivera Bacić Dragičević.

Cigani lete u nebo web 4879
Cigani lete u nebo, publika u foajeu PNT-a, foto: TIjana Janković-Jevrić

Povodom 366. igranja kultne predstave, održan je i razgovor u foajeu pozorišta na kome su, pred novinarima i publikom – među kojom su bili i oni koji su ovaj mjuzikl gledali i više od trideset puta, učestvovali glumci Milena Vasić, Nikola Šurbanović, Olivera Bacić Dragičević, Miona Marković, Miroljub Turajlija i reditelj predstave Vladimir Lazić. Medijator je bila novinarka Snežana Stamenković Jojić, a ambijent je bio upotpunjen prigodnim displejom – izloženom scenskom rekvizitom i kostimom kostimografa Snežane Šimić.

Cigani lete u nebo web 4900
Detalj kostima kostimografa Snežane Šimić; foto: Tijana Janković-Jevrić

Lepotu ruske pesme u ljubavnoj priči ciganke Rade i kradljivca konja Zobara, uz nezaboravnu koreografiju Krunoslava Simića, do sada je iskusilo preko 200.000 gledalaca.

Cigani lete u nebo web 4813
Olivera Bacić Dragičević, foto: TIjana Janković-Jevrić

Glumica Milena Vasić, koja je originalno igrala ulogu Rade, dok je nisu nasledile koleginice Olivera Bacić Dragičević i Miona Marković, o tome zbog čega je odlučila da svoj lik prepusti mlađim koleginicama, rekla je:

„To je pitanje nekog unutarnjeg osećaja. Mislim da je to fer bilo, jer na taj način dozvoliš da se predstava ponovo rodi, a ne da se sa tobom ugasi.

To doživljavam kao olimpijski plamen. Ova predstava je takva da to može, i trebalo bi da da nastavi da živi kao simbol ovog teatra.“

O svom iskustvu na predstavi i o ulozi Rade, glumica Olivera Bacić Dragičević, kazala je:

„Gledam u Mionu i Nikolu, i razmišljam kako i nas čeka još dvadeset godina. Hoćemo li mi to moći? 

Zajedno smo već četiri godine, a ono što mogu da kažem jeste da je miris pozorišta drugačiji kada se igraju „Cigani.“ To je verovatno neki moj, lični doživljaj.  

Ovde smo kao jedna velika porodica. Imala sam utisak da sam ušla na neku teritoriju koja je intimna. Toliko se dece rađalo u međuvremenu, pa tako sam i ja postala majka.

Pri tom, kao glumica, želiš da igraš jednu takvu ulogu kao što je Rada. To je jedna rasna žena.“ 

Cigani lete u nebo web 4844
Miona Marković, foto: TIjana Janković-Jevrić

Glumica Miona Kovačević, nadovezala se o ulozi koju deli sa koleginicom Oliverom, rekavši:

„To je jedna posebna uloga, za koju nisam imala utisak da je izazovna, jer sam je gledala još kao devojčica, koju sam dobila da tumačim kao devojka, a koju ću i igrati, nadam se, i kao žena. Ceo jedan život, jedne devojčice, devojke, žene, prolazi kroz Radu.

Iako nije toliko komplikovana pevački, nema mnogo ni songova ni pojava, u odnosu na Zobara, Rada je mnogo manje na sceni. Ipak, iako tehnički nije zahtevna, ne može svako da je tumači. Jednostavno, Rada vas sama kao glumicu pronađe. Takođe, to je glavna uloga, pa je i odgovornost velika, što je i razlog da i dalje imam tremu kada je izvodim.“ 

Pored pomenute tri Rade, ovu ulogu je u jednom periodu tumačila i četvrta glumica Ivana Knežević, kada je Milena Vasić bila u drugom stanju.

Cigani lete u nebo web 4903
Miroljub Turajlija, foto: TIjana Janković-Jevrić

„Za glumca je kažu najvažnije da traje. Pa, eto, ko uđe u predstavu „Cigani lete u nebo“, trajaće. Dvadeset punih godina nisam dozvolio da mi se išta promeni od kostima , to se sve iscepalo i raspalo… a i dalje isključivo tražim da se to nekako reparira. Toliko sam srastao sa kostimom.  Jedino što je novo su đonovi na mojim cipelama,“ šaljivo je ispričao glumac Miroljub Turajlija, koji je u ovoj predstavi pune dve decenije, i to u ulozi Buče.

Osim Miroljuba, u predstavi svih ovih godina i glumci Nikola Bulatović, Milan Antonić, Branko Đurić, Vladan Savić i Milan Milosavljević.

G4A9569
Cigani lete u nebo, Nikola Šurbanović, foto: PROMO

Premijera predstave “Cigani lete u nebo”, prema delu “Makar Čudra” Maksima Gorkog, a u režiji u režiji Vladimira Lazića, održana je prvi put 17. aprila 2004. godine, kada je u ulozi Lojka Zobara bio Ivan Bosiljčić, a u ulozi rade Milena Vasić.

foto: Tijana Janković-Jevrić // Miss Stills Photography