MIHAEL KOLHAS Foto Nebojsa Babic 8
foto: Nebojša Babić

Mihael Kolhas – ljubav prema pravdi učinila ga je razbojnikom i ubicom

Premijera predstave “Mihael Kolhas”, Hajnriha fon Klajsta, u režiji Borisa Liješevića, biće održana u sredu, 17. aprila u 20 časova na Sceni Ljuba Tadić, Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Klajst je jedno od književnih imena čija dela obeležavaju kraj klasičarske književne epohe u Nemačkoj. Njegov život i stvaranje padaju u uzburkano doba velike istorijske prekretnice koju označavaju francuska buržoaska revolucija i sukobi s feudalnom Evropom. Nešto od toga silnog nemira prisutno je i u njegovom delu u kome je izrazio zanose i iluzije svog vremena, ali i zahteve koji su nikli iz društvenih, političkih i ekonomskih promena.

U priči o čoveku, koji na putu kroz Saksoniju, ulazi u sukob sa lokalnim vlastima, i njegovoj odluci da se bori i dobije pravdu, igraju: Vojin Ćetković, Vojislav Brajović, Miodrag Dragičević, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Zoran Cvijanović, Miloš Samolov i Aleksej Bjelogrlić.

MIHAEL KOLHAS Foto Nebojsa Babic 15
foto: Nebojša Babić

“Kako živeti u tom sistemu koji ne štiti prava građanina već je fasada za poročnost i samovolju bogatih i moćnih,” postavlja pitanje Boris Liješević u novom komadu “Mihael Kolhas”. 

Negde na obali Havela živeo je polovinom šesnaestog veka trgovac konjima po imenu Mihael Kolhas, učiteljski sin, jedan od najpravednijih a ujedno i najstrašnijih ljudi svoga doba. Ovaj neobični čovek mogao je sve do svoje tridesete godine da služi svim podanicima zemlje kao primer za ugled.

U jednom selu, koje se još i sad naziva po njemu, imao je imanje, na kome je živeo u miru i bavio se trgovinom; decu što mu ih je žena rodila vaspitavao je u strahu božjem da budu radni i odani; među njegovim susedima nije bilo nijednoga koji ne bi osetio blagodeti njegove darežljivosti ili pravednosti; ukratko, svet bi morao da mu blagosilja uspomenu da nije preterao u jednoj vrlini.

Ljubav prema pravdi učinila ga je razbojnikom i ubicom…

Dramatizaciju je napisao Fedor Šili, dramaturzi su Fedor Šili i Miloš Krečković, scenograf Darko Nedeljković, kostimografkinja Marina Sremac, kompozitor Kralj Čačka, a scenski govor je oblikovala Ljiljana Mrkić Popović.

HAJNRIH FON KLAJST

(1777-1811)

Hajnrih fon Klajst, poreklom iz stare pruske oficirske porodice, rođen je 18. oktobra 1777. godine u Frankfurtu na Odri. U jedanaestoj godini izgubio je oca, a u šesnaestoj majku. Namesto izgubljene majčine ljubavi stekao je trajnu naklonost svoje polusestre Ulrike.

Po završenom školovanju u Berlinu stupio je, u četrnaestoj godini, kao kaplar u gardijsku regimentu u Potsdamu. Kada je 1797. unapređen u čin poručnika, činilo se da mu je osigurana vojna karijera. Ali već tada je Klajst teško podnosio militarističku prusku disciplinu: napustio je vojsku i doneo odluku da se okrene radu na svom obrazovanju i činovničkoj službi.

Kako nije uspevao da nađe nameštenje koje bi mu obezbedilo pristojnu zaradu, konstantno su ga pratili finansijski problemi. Za života, kao pisac nije uspeo da stekne gotovo nikakvo priznanje, a samo dve njegove drame su bile prikazane u pozorištu od kojih ni jednu nije video na sceni. Književna kritika ga je negativno ocenila, a veliki savremenik Gete ga nije voleo. Kada je u jesen 1811. godine pruski kralj Fridrih Vilhelm sklopio pakt o savezništvu s Napoleonom, za Klajsta je to bio završni udarac. Rastrzan i do krajnosti napet, očajan ne samo zbog pruske kapitulacije već i zbog teškog sukoba s porodicom, on je našao izlaz u samoubistvu. Na jednom obronku između jezera Vanze i potsdamskog druma nađena su, 21. novembra 1811. godine, ustreljena tela Hajnriha fon Klajsta i njegove prijateljice Adolfine Henrijete Fogel. 

Klajst je jedno od književnih imena čija dela obeležavaju kraj klasičarske književne epohe u Nemačkoj. Njegov život i stvaranje padaju u uzburkano doba velike istorijske prekretnice koju označavaju francuska buržoaska revolucija i sukobi s feudalnom Evropom. Nešto od toga silnog nemira prisutno je i u njegovom delu u kome je izrazio zanose i iluzije svog vremena, ali i zahteve koji su nikli iz društvenih, političkih i ekonomskih promena.

Klajst jednim delom romantik, a drugim delom realist, ali i jedno i drugo na poseban, klajstovski način, apsolutizovao je emociju kao osnovni dramski i tragični faktor u životu, paradoks uzdigao na nivo životne filozofije, a demonsko pronašao u konfliktnoj strukturi ljudskog duha.

U njegova najbolja dela spadaju komedije poput Razbijenog krčaga ili Amfitriona, tragedije, kao što je Pentezileja, pripovetke (uz Mihaela Kolhasa pomenimo Markizu od O.Zemljotres u Čileu…), eseje (O marionetskom pozorištuKako pronaći siguran put do sreće…) i pesme.

Godine 2015, Klajstovu farsu Razbijeni krčag Jugoslovensko dramsko pozorište je, sa velikim repertoarskim i umetničkim uspehom, u režiji Igora Vuka Torbice, postavilo na scenu Teatra “Bojan Stupica”.