Screen shot 2013 08 28 at 10.48.35

ANTIKA FEST 2013

Na programu ovogodišnjeg ANTIKA FESTA biće predstavljena raznovrsna i bogata zaostavština usmenog stvaralaštva i to 29. avgusta od 18h u Zaječaru (Felix Romuliana) i 30. avgusta od 19h u Kladovu (Centar za kulturu).

Narodni muzej – Zaječar i KUD „Sloga” iz Vražogrnca prikazaće slavske zdravice. Narodni običaj pod nazivom slava ili krsno ime viševekovna je religijska tradicija, koja se prenosi kroz generacije kao živo nematerijalno nasleđe. Ta bogata i jedinstvena baština Srbije kandidovana je za UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Premijerno biće izvedena pozorišna predstava sačinjena od pevanja Homerove „Ilijade” u izvođenju Teatar kabarea iz Tuzle, i promovisana knjiga „Glas prošlosti” Pola Tompsona uz interpretaciju delova iz „Gorskog vijenca”. Ovaj izuzetan prikaz usmenog nasleđa, posle Feliks Romulijane biće predstavljen i u Kladovu.

Ideja ANTIKA FESTA je da jača reputaciju kulturnog nasleđa Srbije kao mogućeg prostora stvaralaštva koje će oživljavati baštinu i proširivati kulturni turizam. Kulturno nasleđe je „dodatkom” savremene umetnosti postalo živo mesto susreta i dijaloga posmatrača i učesnika i ANTIKA FEST je ponudila poseban osećaj i doživljaj.

ANTIKA FEST, koji je osnovala i organizovala „Kreativna Srbija” sarađujući sa Narodnim muzejem iz Zaječara i Centrom za kulturu Kladovo, i ove godine izlazi u susret velikom interesovanju stanovnika i gostiju tih gradova, o čemu govore odjeci u medijima u zemlji i regionu.