HIGIN DELIMAT 2
Processed with VSCO with g1 preset

ZAVRŠEN PRVI FESTIVAL SOLA

Prvi Međunarodni festival sola – koreografija i performans završen je plesnom predstavom Rave On! Ognjena Vučinića u Narodnom pozorištu u Beogradu na Sceni Raša Plaović i gotovo desetominutnim aplauzom oduševljene publike.

Festival Sola je prvi festival ovog tipa u Srbiji koji se realizuje u produkciji i organizaciji Instituta za umetničku igru.

Festival je ponudio prezentacije umetničkih formi koje su svojstvene 21. veku, koje se naslanjaju na istoriju plesa i vizuelnih umetnosti, ali su izrasle u nove forme, koje odlično korespondiraju sa savremenom publikom i vremenom u kome živimo. Osim toga, ovakav festival slavi uzbudljivu mogućnost solo izvođenja kao formu lične i umetničke ekspresije i pobune. Pojedinačni glas, solo instrument, telo, ima kapacitet da kreira vidljiv i glasan gest, često sa većim efektom nego grupni rad.

Program prvog festival odigrao se na tri različite lokacije. Festival je otvorio gost iz Austrije, Higin Delimat, solo performansom  Landscape before catastrophe u Muzeju savremene umetnosti, gde je zatim sve prisutne oduševila Tamara Gvozdenović, iz Francuske, svojom koreografijom i solo nastupom – Tombés.

Drugi dan festivala odigravao se na dve lokacije – u Kulturnom centru Beograda, gde je svoj doktorski umetnički rad imala glumica, Marina Bukvićki – performansom Ja lutka / I doll.  koji predstavlja omaž našoj istaknutoj naučnici Milevi Marić Ajnštajn, 

i u Narodnom pozorištu na sceni Raša Plaović, gde je mnogobrojnu publiku oduševio Ognjen Vučinić, svojim performansom Rave On! u koreografiji Aleksandre Mišić. 

Festival sola organizovao je Institut za umetničku igru iz Beograda uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Austrijskog kulturnog Foruma i Body Architecture organizacije iz Beča, Kulturnog Centra Beograda, Muzeja savremene umetnosti, Narodnog pozorišta u Beogradu i Fakulteta za inženjerski menadžment.

Moderne scenske forme, kao što je savremeni solo ples, ili forme koje dolaze iz moderne vizuelne umetnosti kao što su performans i fotografija, su najprisutnije na svetskoj umetničkoj sceni, te  je tako Festival sola i našu zemlju i grad stavio u istu ravan sa dešavanjima u svetu.