neverovatno ali istinisto

Zašto vredi pogledati “Neverovatno, ali istinito” na FEST-u?

Tekst: Dragana Daničić

“Neverovatno, ali istinito” je film kakav se očekuje od francuskog reditelja – neverovatno istinit.

Alen i Mari su se preselili u predgrađe, u kuću iz svojih snova. Ali agent za nekretnine ih je upozorio: ono što je u podrumu moglo bi zauvek da promeni njihove živote. Da li će se uputiti u podrum i otvoriti vrata?

Film Kentena Dipjea je zaista onakav kakv mu je naslov. Naizgled jedna sasvim obična priča koja kroz niz bizarnih, a vrlo zabavnih, situacija  obrađuje temu želje za večnom mladošću. Ta želja nas često navodi da negujemo samo spoljašnjost dok smo truli iznutra. Kada pogledate film, shvatićete doslovnost prethodne rečenice. Mari će totalno poludeti od želje da vrati vreme unazad i postane večno mlada. Alenov šef je otišao još dalje, ugradivši elektronski polni organ, sve u cilju da pokaže sebi kako i dalje može imati bezbroj ljubavnica. Ali, kako će tu bizarnost kojom ga zasipaju žena i šef uspeti da hendluje Alen, čovek koji samo želi malo mira u svojoj novoj kući? To je ono zbog čega publika nije prestajala da se smeje. Klasična francuska komedija sa dramatičnim epilogom. Film nas tera da se zapitamo koliko smo daleko spremni da idemo kako bismo sačuvali makar privid da smo i dalje ona stara osoba koju više ne prepoznajemo u ogledalu.

Film se prikazaje u okviru glavnog takmičarskog programa FEST-a.

Kenten Dipje (1974) je samouki francuski filmski stvaralac i muzičar. Kao tinejdžer je snimao kratke filmove i jedan od njih prodao Kanalu Plus, kad je imao 19 godina. Tokom 2007. je napisao scenario i režirao prvi dugometražni igrani film Steak. Usledili su Guma  (2010), Pogrešno (2012), Wrong Cops (2013), Reality (2014) i U policijskoj stanici (2018) a crna komedija Jelenska koža prikazana je u Kanu u programu 15 dana autora.

Foto: Promo-Fest