zaboravljena heroina delfa ivanic 944

Zaboravljena heroina – Delfa Ivanić

Tribina ljubitelja istorije Beograda

Tribina ljubitelja istorije Beograda biće posvećena zaboravljenoj heroini Delfi Ivanić, prvoj Srpkinji koja je dobila medalju Florans Najtingejl Međunarodnog Crvenog krsta. Tribina, na kojoj će govoriti istoričar dr Jasmina Milanović biće održana u ponedeljak, 4. februara, od 18h u Konaku kneginje Ljubice. Ulaz je slobodan…

Delfa Ivanić (1881-1972) je samo još jedna u nizu napravedno zaboravljenih srpskih heroina. Delfa Ivanić je jedan od osnivača „Kola srpskih sestara” (1903), humanista, prva Srpkinja koja je dobila medalju „Florans Najtingejl” Međunarodnog Crvenog krsta, neumorni borac za bolji položaj i status žena, novinar i pisac, neumorni društveni radnik.

Pripadala je onoj generaciji koju su njeni savremenici, a i kasniji naučnici smatrali najidealnijom, najnesebičnijom i najpožrtvovanijom generacijom koju je srpski narod imao, pored ustaničke generacije s početka 19. veka. Ova heroina jakog karaktera, velike energije i izuzetnih moralnih osobina sama je isticala da je u svom životu najviše bila ponosna na to što su Nadežda Petrović i ona stvorile „Kolo srpskih sestara”, na spasavanje srpskih ranjenika u Lješu 1912-1913. godine i na akciju slanja paketa srpskim zarobljenicima u austrougarskim i nemačkim logorima.

Povodom obeležavanja 110 godina od osnivanja „Kola srpskih sestara” i 100 godina od završetka Balkanskih ratova objavljene su, najzad, i uspomene Delfe Ivanić, dragoceno svedočanstvo jednog tragičnog doba.