1А
Art pictures. Academic painter Ivora Arsenović, oil on canvas, drawings, graphics. Realism and fiction. Art paintings by Ivora Art Studio.

VODA I TRAGANjE

Na izložbi Voda i traganje, Ivore Arsenović, koja će biti održana od 18-26. februara u Galeriji Singidunum, umetnica predstavlja slike manjeg formata koje do sada nije izlagala, akvarele i crteže u kombinaciji pastela i akrila. S obzirom da su ljudi svojim telesnim sadržajem većinski sastavljeni od vode, 75 % i samim tim su tesno povezani sa vodom kao prirodnim okruženjem, o izložbi kaže Ivora.

Prijatnost, opuštenost, lakoća pokreta i kretanja kroz vodu, pa i sama blizina vode su neosporan dokaz čvrste veze. Voda zadire i u religijsku temu Oslobađanja od prvobitnog greha, oprost sopstvenih grehova, činom Krštenja.

Reč Traganje se odnosi na saznavanje, proučavanje, otkrivanje, istraživanje itd. Ovaj pojam je svojstven čoveku iako je na nižem stupnju prisutan i kod životinja. U toku zime Voda preoblikuje prirodu, daje joj novi izgled pod snegom. Vizuelno stvara apstraktan izgled od čovekovog tela i predmeta, a dečijem svetu daje bezgraničnu radost. Saznavanje i otkrivanje Vode na mikronivou je svakodnevno učvršćavanje veze koju nosimo u nama.

Što se tiče mog slikarskog pristupa ovoj temi, slikarski izraz i tretman je realizam, ali sa impresijama doživljenog, pa su samim tim potezi slobodniji i smeliji, a intenzivan kolorit često naglašen. Uticaj klasičnog slikarstva je ostavio trag u mom izražavanju preko umetnika koja su mi i danas oslonac,a to su Paja Jovanović, Olja Ivanjicki, Ljubica Cuca Sokić i drugi.

Ivora Arsenović

U zavisnosti od svoje gustine, okruženja, doba dana tela iz ugla posmatrača izgledaju skoro apstraktno. Izdvojena iz te skladne celine, to je igra pokreta i poteza četke ili olovke. Često toliko utopljen u masu vode, teško je uhvatiti pokret i razdvojiti ga od vode. Zato je Ivora Arsenović slikarskim načinom, tehnikom razdvajala ta dva tretmana površi.