vivo-X90-Pro-

vivo X90 Pro – vreme je za korenite promene!

Kompanija vivo je na domaćem tržištu prisutna već neko vreme, a bogat asortiman koji nudi ovaj proizvođač i relativno korektne cene telefona brzo su učinili svoje – povećali su interesovanje domaće publike za sam brend i to do nivoa koji realno niko nije očekivao.

U nižoj i srednjoj klasi pametnih telefona vivo je za kratak vremenski period stekao solidan broj korisnika (odnos cena-kvalitet učinili su svoje) dok u višoj klasi još uvek traži odgovarajući prostor kod domaće klijentele. Aktuleni model iz visoke klase pod nazivom vivo X90 Pro mogao bi mnogo da utiče na bolje kotiranje brenda u pomenutoj kategoriji i to sa dobrim razlogom.

Naime, reč je o jednom veoma kvalitetnom telefonu vrhunskih performansi i lepog izgleda koji trenutno poseduje najveći senzor kamere na tržištu, vrhunski Dimensity 9200 čipset i bateriju koja se puni snagom od čitavih 120W. Šta još čovek za poželeti može?

Izgled telefona

Telefon je dizajniran u vivo stilu i nosi sve crte svog prethodnika, modela X80 Pro koji je na globalnom tržištu prošao sasvim fino. Sam izgled jeste malo unapređen u odnosu na X80 Pro tako da X90 Pro poseduje malo jače poslovne crte tj. po našem skromnom mišljenju elegantniji je od prethodnika. Za izradu su korišćeni materijali vrhunske otpornosti poput veganske kože (koja je btw. izuzetno otporna na habanja), dok je kućište aluminijumsko. Zadnjom stranom kućišta dominira veliko stakleno ostrvo koje krije sistem trostrukih kamera koje potpisuje kompanija ZEISS. Na poleđini je i natpis “Xtreme Imagination” kojim nam vivo jasno stavlja do znanja da je po pitanju fotografije uloženo mnogo truda u ovaj telefon. 

Za razliku od poleđine ekran je kompletno ravan i tek blago zakrivljen kao i poleđina kako bi se dobilo na lepšem izgledu. Tasteri su pozicionirani na desnom boku dok je levi potpuno prazan. Na vrhu telefona je IR dioda koja služi za upravljanje kućnim uređajima, dok se na dnu nalazi USB-C priključak i fioka za SIM karticu.

vivo X90 Pro

Displej

vivo X90 Pro je opremljen AMOLED ekranom dijagonale 6,78 inča. Njegova rezolucija je 1260×2800 piksela, dok je gustina piksela 453 ppi, što obećava veoma detaljan prikaz fotografija i različitih video sadržaja. Panel ima osvežavanje od 120Hz koje je varijabilno, ali se može podesiti i tako da bude konstantno, međutim to u praksi znači i da će baterija poprilično brže iscureti nego što bi inače bilo uobičajeno. Osvetljenje koje maksimalno dostiže ekran vivo X90 Pro telefona je 1300 niti i to omogućava ovom uređaju prikaz HDR10+ multimedijalnih materijala. Generalno gledano displej ovog telefona je zaista top u svakom smislu i gotovo smo sigurni da će i najzahtevniji korisnici u njemu pronaći sve što su zaista i očekivali – bar kada je reprodukcija vrhunske multimedije upitanju. 

Ispod haube

Ispod haube vivo X90 Pro telefona je MediaTek-ov Dimensity 9200 procesor koji je teoretski jedno od boljih rešenja, mada ne tako često viđeno rešenje. Radi se o procesoru napravljenom u 4-nanometarskom procesu proizvodnje koji potpisuje čuveni TSMC. Dimensity 9200 se drži proverene 1+3+4 arhitekture, pa pored primarnog jezgra (3,05 GHz) koristi i 3 x Cortex-A715 (2,85 GHz) i 4 x Cortex-A510 (1,80 GHz). Dodatno, MediaTek nije napravio sopstveni GPU, već koristi ARM Immortalis-G715, sa hardverski baziranim endžinom za praćenje zraka (Ray tracing). Šta sve ovo znači u praksi? To znači da će svi procesi, čak i oni najzahtevniji poput kompleksnijih renderovanja biti odrađeni u sekundi ili bolje rečeno instant (dok trepnete). U prilog tome najbolje govori rezultat na Antutu test koji je veličanstvenih – 1.276.835 poena.

Kamere

Pored softverskih rešenja, vivo X90 Pro koristi i ZEISS optiku (istakli smo to na početku teksta), kao i poseban T premaz kako bi slike dodatno dobile na kvalitetu. Takođe, vivo je u X90 Pro telefon implementirao i 1-inčni IMX989 senzor glavne kamere – najveći na tržištu pametnih telefona – rezolucije 50 megapiskela i f/1.75 otvora blende, sa optičkom stabilizacijom i laserskim autofokusom. Tu je i optički stabilizovani telephoto senzor (2x zum) od 50 MP, veličine 1/2,4 inča, f/1.6 otvora blende, koji je najkorisniji za fotografisanje portreta. Posebno treba pohvaliti ultraširokougaoni senzor rezolucije 12 MP, f/2.0 otvora blende, sa uglom slikanja od 108 stepeni i autofokusom. Ko voli selfije tu je i prednja kamera od 32MP. Kompletnim sistemom kamera upravlja V2 ISP čip koji je osmislio sam vivo. 

Naš opšti utisak je da su i zadnje i prednja kamera apsolutno besprekorne te da će svaki napredni korisnik koji voli fotografiju i video snimanja sa ovim telefonom pronaći pravog moćnog saradnika – i po dnevnom svetlu i u mraku. 

Baterija

Kompanija vivo je u X90 Pro telefon ugradila dvoćelijsku bateriju kapaciteta 4870 mAh. Sa njom korisnik u proseku može da očekuje do dva dana radne autonomije, ali je to poprilično diskutabilno i zavisi od toga za šta sve se telefon koristi tokom dana. Sa punjačem od 120W koji dolazi uz telefon, X90 Pro se do 50% puni za nešto manje od 10 minuta dok je za punjenje kompletne baterije potrebno oko 30 minuta – što je zaista jedan lep rezultat. 

vivo X90 Pro baterija 3

Zvučne mogućnosti

Ovaj telefon donosi veoma kvalitetan zvuk sličan nekim telefonima iz još višeg cenovnog ranga (sa kojima smo se susretali ovih godina). Osobe kojima je on bitan uživaće u kristalno jasnim tonovima i nenametljivim basovima, kao i činjenici da je isti moguće veoma lepo softverski izbalansirati. Mikrofon je jedna od boljih komponenti X90 Pro telefona te sa njim po svoj prilici nikada neće biti problema.

Maloprodajna cena i dostupnost

vivo X90 Pro telefon je već neko vreme dostupan na domaćem tržištu (konkretno od 10. marta tekuće godine) po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 139.999,00 dinara. Kupcima je na raspolaganju kombinacija sa 12 GB RAM-a i 256 GB skladišnog prostora. 

I na kraju, vivo X90 Pro je zaista jedan sjajan pametni telefon krcat opcijama i sa performansama koje se samo mogu poželeti u ovoj cenovnoj grupi. Mnogi će reći da je izbor CPU-a pomalo neočekivan (i možda sporan), ali u praksi telefon prosto leti i kida. Pritom veoma je udoban za korišćenje i generalno gledano prava je multimedijalna zverka. Istina cena mu jeste malo viša od one koju smo mi očekivali, ali to nije razlog da ovaj telefon stavite po strani prilikom izbora, šta više treba ga videti uživo i osetiti na delu. Treba imati interakciju sa njim i iskusiti i fotografsko i svako drugo iskustvo – i tu onda stvari dolaze na svoje, jer promene na ovom telefonu jesu korenite!

Cena telefona (sa PDV-om): 139.999,00 dinara