BJF 2021

Veče avangarde i improvizacije na 37. Beogradskom džez festivalu: SPINIFEX & ANGLES 8

Dom omladine Beograda od 26. do 31. oktobra 2021. predstavlja 37. Beogradski džez festival, pod sloganom „DŽEZ PLAMEN“ / „JAZZ FLAME“.

Tradicionalno, Beogradski džez festival publici predstavlja neka od najistaknutijih imena avangardne i improvizovane džez muzike, a prava poslastica za ljubitelje ovakvog zvuka biće dupli koncertni program, 28. oktobra u sali Amerikana Doma omladine Beograda, kada će od 22.30 časova nastupiti grupe Spinifex (Holandija/SAD/Belgija/Portugal/Nemačka) i Angles 8 (Švedska/Norveška).Sastav Spinifex nosi ime po vrsti trave sa australijskih obala, koje su važan deo ekosistema peščanih dina. Na prvo slušanje njihova muzika zvuči kao kombinacija slobodne improvizacije sa pankom, hardkorom, grandžom ili drugim podžanrovima zapadne popularne muzike. Ipak, ispod površine slušalac otkriva i drevne kružne ritmove svojstvene turskoj i indijskoj muzičkoj kulturi. Bend od 2005. godine vodi alt saksofonista i kompozitor Tobijas Klajn, Nemac sa prebivalištem u Amsterdamu. Dosad su objavili šest albuma, u različitim postavama – aktuelni sekstet snimio je poslednja dva ostvarenja, a u pripremi je novi projekt Spinifex Sings, sa pevačicama iz Indije i sa Islanda. 

Ove godine se održava 37. izdanje Beogradskog džez festivala, kojim se istovremeno navršava pola veka od rođenja manifestacije, 1971. godine. Festival će, zbog obeležavanja velikog jubileja, u punom formatu trajati šest dana, a održaće se i jedan „plus“ koncert u Domu omladine – ukupno nedelju dana najboljeg savremenog džeza iz celog sveta u Srbiji!

Aktuelni članovi sastava su iskusna lica džez avangarde: Tobias Klein – alt saksofon, Bart Maris – truba, John Dikeman – tenor saksofon, Jasper Stadhouders – gitara, Gonçalo Almeida – bas  i Philipp Moser – bubnjevi. Holanđanina Jaspera Stadhutersa i Amerikanca Džona Dajkmena beogradska publika je dobro upoznala u eksplozivnom triju Cactus Truck. Prvi je i član internacionalnih kvarteta Lily’s Deja Vu i Made To Break, a drugi je svirao i u triju sa Vilijemom Parkerom i Hamidom Drejkom, kao i u sastavu Universal Indians, sa Džoom Mekfijem. Nemac Filip Mozer poznat je po radu sa holandskim metal bendom Cilice, a Portugalac Gonzalo Almeida ima trio Lama sa Suzanom Santoš Silva. Napokon, Flamanac Bart Maris nas je impresionirao pre dve godine na festivalu kad je cedio trubu iz poslednjih redova partera na koncertu Flat Earth Society. 

Sastav Angles 8 okuplja velike heroje savremene improvizovane muzike, pod vođstvom alt saksofoniste Martina Kihena. Ansambl se polako širio – 2007. godine bili su Angles 6, godinu dana kasnije Angles 7, potom i 8 i 9. Format je i danas fleksibilan, u zavisnosti od ambicija promotera i dostupnosti muzičara. Kao sekstet su nastupali na Ring Ringu 2010, a Kihen je šest godina kasnije na Beogradskom džez festivalu predvodio sastav All Included. No, bez obzira na veličinu sastava, koncerti su uvek veoma uzbudljivi, dirljivi i moćni: „Emocionalni tobogan, udarac u stomak“, opisao je jedan nastup uvaženi fri-džez kritičar Gaj Peters.

Njihova muzika je jaka, kohezivna i jednostavna, u izvođenju sofisticiranih svirača impresivne fleksibilnosti – ideje se rađaju i uspinju do maksimuma u deliću sekunde. Sve je tu: patos, razigranost, energija i određena vrsta blaženstva, snažna i emocionalna, što uvek pogađa publiku. Ideje za svoju muziku Kihen crpi iz najrazličitijih inspiracija: može to da bude sećanje na neki instrument koji je svirao kao dete, balkanski limeni orkestri, švedski folklor, moderni džez Krisa Mekgregora, Karle Blej, Čarlsa Mingusa ili Larsa Gulina, ili posmatranje plesačica iz Zapadne Afrike kako okreću svet naglavačke! Svaka kompozicija je mali svet za sebe, uklapajući se pak organski u njihov magični poligon.

Na 37. Beogradskom džez festivalu nastupaju u sastavu: Martin Küchen – alt saksofon, Eirik Hegdal – baritone i sopranino saksofon, Magnus Broo – truba, Mats Äleklint – trombon, Johan Berthling – bas, Alexander Zethson – klavir, Mattias Ståhl – vibrafon i Konrad Agnas – bubnjevi.

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica (komplet obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala – 13 koncerata) 37. Beogradskog džez festivala, kao i pojedinačne ulaznice se mogu nabaviti na Ticket Visionblagajni u Domu omladine Beograda, kao i putem onlajn kupovine.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.