architecture 3253028 1920

Top 5 najboljih evropskih gradova za život

Prema Essential Living-u

Brojni su gradovi u Evropi koji zadovoljavaju potrebe ljudi kao što su kultura, zdravstvo, obrazovanje, organizovana saobraćajnica, preko istorije i celokupnog kvaliteta života. Verujemo da su mnogi prilikom posete nekog evropskog grada, doživeli onaj momenat „želim da živim u ovom gradu“. Najnovija istraživanja su izabacila listu najboljih evropskih gradova za život i u nastavku saznajte o kojim gradovima je reč.

Prema zanimljivom istraživanju koje je sproveo Essential Living, poznati brend za iznajmljivanje nekretnina, izbačena je lista najboljih evropskih gradova za život i možda će ista za mnoge da bude iznenađenje.

Mnogi građani naše zemlje su rasuti po celom svetu a ako ste vi kojim slučajem planirali da pođete njihovim stopama narednih godina, trebalo bi da saznate koji su to gradovi koji ispunjavaju visoke standarde građana.

Svaki grad u okviru istraživanja je dobijao bodove na osnovu elemenata poput: kvaliteta vazduha, kvaliteta života, nivoa zagađenja, životnog veka stanovnika i zelenih površina. Prestonica Estonije – Talin je odneo pobedu u ovom istraživanju i proglašen kao grad koji svojim stanovnicima pruža najbolji kvalitet života.

Iako nije jedan od najzelenijih gradova u Evropi, Talin se pokazao kao izuzetan grad i to zbog niskih stopa zagađenja, niskih troškovima računa i veoma niskom stopom kriminala.

Na drugom mestu gradova najboljih za život, se našao grad naših suseda Rumuna i to Bukurešt.

Odmah iza Bukurešta se našao Lisabon.

Na četvrtom mestu Dablin, dok se na petoj poziciji našao Prag.

Odmah iza Praga, na šestom mestu je Reikjavik, zatim grad svetlosti – Pariz, London, Helsinki i na desetoj poziciji Cirih. 

Zanimljivo je da se Brisel našao među poslednjim poželjnim za život na listi zbog veoma visoke ocene zagađenosti, indeksom umerenih životnih troškova jer je preskup. 

Da li biste se preselili u nekih od deset evropskih gradova sa liste u sledećoj godini?

Foto:pixabay.com