Madlenianum nova sezona 23 24 00812
foto: Tijana Janković-Jevrić

Svetlostima pozornice počinje sezona u Madlenianumu

Povodom predstojeće sezone Opere i teatra Madlenianum održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni budući projekti, među kojima je i čuveni mjuzikl “Company” za koji je ovo pozorište dobilo licencu, kao i Zolina Nana koja se premijerno obnavlja 1. decembra. Najavljena je komedija “Godišnjica” i drama “Staklena menanžerija”. Ipak, krenimo redom, sezona će biti otvorena u petak 22. septembra u 19:30h koncert-predstavom “Svetlosti pozornice”.

Madlenianum nova sezona 23 24 00801
Konferencija u Hotelu Zepter

Andreja Rackov, umetnički direktor Opere i baleta,najavio je obnovu koncerta-predstave Svetlosti pozornice, sa kojim će biti otvorena sezona 22. septembra u 19.30 časova.

Madlenianum nova sezona 23 24 00790
Andreja Rackov, umetnički direktor Opere i baleta

U ovom projektu, koji je premijerno izveden 2020. godine, debituje Vasa Stajkić, bariton, koji je govorio o svojim predstavama u Madlenianumu, operetama Vesela udovica Pariski život.

Madlenianum nova sezona 23 24 00792
S leva na denso: Nebojša Bradić, Vasa Stajkić i Vanja Milačić

Stajkić će imati još jedan debi ove sezone, pojaviće se kao Bobine u Pariskom životu, tako da će biti jedan od retkih pevača koji će pevati dve potpuno različite uloge u istoj predstavi.

Svetlosti pozornice 2 foto Zoran Skrbic
Svetlosti pozornice; foto: Zoran Škrbić.jpg

Dramski sektor ove sezone priprema dve premijere i jednu obnovu

Dramski sektor ove sezone priprema dve premijere i jednu obnovu, o čemu je pričala direktorka Drame Ana Radivojević Zdravković.

Madlenianum nova sezona 23 24 00779
Ana Radivojević Zdravković

“Godišnjica” 18. oktobra

Komedija Godišnjica, čija nas premijera očekuje 18. oktobra je savremeni američki komad o nesnalaženjima u braku i svim izazovima koji on nosi. Kako je rekla glavna glumica komada Vanja Milačić, komad na prvi pogled izgleda sladak, ali veoma je gorak zbog ključnih životnih činjenica koje razotkriva.

Godisnjica foto Dorde Tomic
Godišnjica, foto Đorđe Tomić

Njen lik Mimsi je nepokolebljiva u svojoj ljubavi. Kako kaže reditelj komada, Petar Jovanović, koji se veoma pohvalno izrazio o saradnji sa Madlenianumum, ovo je sve samo ne romantična komedija, jer iako će publika uživati u zabavnoj igri glavnih aktera, koje pored Vanje tumače glumci: Ljubinka Klarić, Stefan Budndalo, Srđan Karanović, Tamara Aleksić I Ljubomir Bulajić, predstava otkriva naše zablude o braku i partnerskim odnosima. 

Brodvejski mjuzikl “Poslednjih 5 godina” 27. oktobra

Rackov je pomenuo i obnovu brodvejskog mjuzikla “Poslednjih 5 godina”, koji će svoju premijernu obnovu imati 27. oktobra, a pored dosadašnjih pevača i neki novi mladi ljudi će se oprobati u ovom muzički i scenski veoma složenom brodvejskom hitu.

Za kraj najavio je premijeru mjuzikla Company,  za koji je Madlenianum nedavno dobio licencu i koga režira Nebojša Bradić.

Zolina “Nana” 1. decembra

Ana Radivojević je pomenula povratak velike predstave na Veliku scenu Madlenianuma, sagu o društvenom mulju iz pera Emila Zole i u dramatizaciji Spasoja. Ž Milovanovića – Nanu.

Nana 6 foto Zoran Skrbic
Nana, foto: Zoran Škrbić

Predstava koja nije imala prilike da se dovoljno izigra zbog pandemije, upravo je rediteljka predstave Ivana Vujić istakla važnost negovanja komada i neki normalan rast predstave od premijere do dugovečnog igranja. Ivana je mnoge predstave režirala na scenama Madlenianuma, a najdugovečnija dramska predstava Madlenianuma je drama Frida Kalo, sa kojom je upravo Vanja Milačić započela saradnju sa našom kućom, je još uvek na repertoaru Male scene. Vanja Milačić se oprobala i u muzičkim predstavama, a ona je i jedna od pripadnika velikog ansambla drame Nana, koja se premijerno obnavlja 1. decembra.

Madlenianum nova sezona 23 24 00808
Ivana Vujić

Staklena menažerija 30. marta naredne godine

Ivana Vujić će u drugoj polovini sezone režirati i dramu Tenesi Vilijamsa Staklena menažerija na Maloj sceni, čija se premijera očekuje 30. marta. Ivana je istakla da se u ovoj godini obeležava 40 godina od smrti ovog velikog dramskog pisca, „američkog Čehova” kako ga je ona nazvala.

Eksluzivno: Brodvejski mjuzikl Company 9. marta naredne godine

Na kraju konferencije prisutnim novinarima se obratio Nebojša Bradić sa eksluzivnom vešću da je Madlenianum dobio licencu za mjuzikl Company, čuvenog Stivena Sondhajma, i to samo dve godine posle njegovog rivajva na Brodveju. 

Ovaj netipični mjuziklu spada u podvrstu „koncept mjuzikla”, dakle onih koji nemaju klasičnu radnju, već su usmereni na određeni problem i omogućavaju publici da se simultano fokusira na različite karaktere i radnje. Radnja se vrti oko momka koji u svojoj 35, na dan rođendana shvata da je singl, dok su njegovi prijatelji u srećnim brakovima. Da li je baš tako saznaće publika Madlenianuma 9. marta 2024. kada je planirana premijera.

foto: Tijana Janković-Jevrić