e96510b7 0de4 4cc2 8ff5 5e8e49c6977c

Sutra počinje Festival autorskog filma


Na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma, koji se održava od 27. novembra do 16. decembra u Beogradu, publika će imati priliku premijerno da pogleda filmove sa svetskih filmskih festivala.

Organizatori Festivala autorskog filma na današnjoj konferenciji najavili su da će se 26. izdanje Faf-a održati umesto tradicionalnih nedelju dana, čak tri nedelje.

„Pokušali smo da ovim produženjem Festivala zaista napravimo jednu proslavu umetnosti i filma. U ovim teškim vremenima umetnost predstavlja duhovnu hranu koja nam je prekopotrebna“, izjavio je Srdan Golubović, predsednik Festivala autorskog filma.

U skladu sa razvojem epidemiološke situacije i bezbednosnih mera koje su stupile na snagu, radno vreme bioskopskih dvorana biće do 18 časova.

„Umesto nedelju dana, uspeli smo praktično da napravimo mesec autorskog filma i veoma smo zadovoljni što će se Festival održati i uživo. Želja nam je da publika ima priliku da vidi filmove i da, ustvari, u tih 20 dana pronađe vreme da pogleda ono što ih zanima.“

Program Festivala za prvu nedelju nalazi se na zvaničnom sajtu faf.rs , kao i na društvenim mrežama Festivala, dok će se sledeće nedelje objaviti nove satnice za projekcije nakon 4. decembra, a druge nedelje Festivala satnice za poslednju. Karte za sve projekcije su u prodaji i mogu se kupiti na blagajnama bioskopskih dvorana.

„Program će se objavljivati sukcesivno, kako bi Festival bio spreman na moguće promene i bezbednosne mere“, izjavila je direkcija Festivala.

Pored redovnog programa u bioskopskim dvoranama, publika će imati mogućnost da neke od naslova sa Festivala pogleda i na onlajn filmskoj platformi mojoff.net čiji se program takođe nalazi na zvaničnom sajtu.

Na konferenciji govorila je i Katrin Fodri, ateše za kulturu Francuskog Instituta, koja je najavila industry program „Randez Vous“ . Aktivnosti ovog programa biće održane u potpunosti onlajn, jer gosti nisu u mogućnosti da dođu zbog epidemiološke situacije.

„Ovo je peta, i najbolja, godina saradnje sa Festivalom autorskog filma povodom očuvanja francusko-srpskih filmskih susreta. Zahvaljujemo se Festivalu na naporu koji su uložili da filmove „održe živima“ time što će ih prikazati u bioskopskim salama“, izjavila je Katrin.

Svečano otvaranje Festivala biće sutra, 27. novembra, u 15 časova u Kombank Dvorani – filmsko ostvarenje „Zlo ne postoji“ iranskog ržisera Muhameda Rasulofa.

Domaćin Festivala ove godine biće Kombank Dvorana, a Festival će se održavati i u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, bioskopu „Fontana“, bioskopu „Vlada Divljan“, UK „Stari Grad“ i bioskopu Art Kolarčeva Zadužbina.

Više informacija o programu 26. Festivala autorskog filma možete naći na zvaničnom sajtu faf.rs .