Ansambl CIRCLE fotograg Kristina Karaicic 01

Serija koncerata “Evropa u Gostima 2021”: Ansambl CIRCLE

Koncerti domaćih i inostranih muzičara  u Gornjem Milanovcu i Kragujevcu

Početkom decembra  održaće se koncerti ansambla CIRCLE (Krug), čime se zatvara ovogodišnje izdanje serije koncerata “Evropa u gostima 2021”. Posle dosadašnjih pet koncerata, u Beogradu, Novom Sadu, i gostovanja u Poljskoj, projekat “Evropa u gostima 2021” dovodi izuzetne umetnike iz zemlje i inostranstva u Kragujevac (03.12) i Gornji Milanovac (01.12).  Na oba koncerta nastupiće ansambl CIRCLE, a u različitim sastavima publici će predstaviti dva programa. Ulaz je slobodan.

  • Koncert pod nazivom „Mocart, Betoven i njihovi rivali“ održaće se 1. decembra u 19.30 u Modernoj galeriji Kulturnog centra Gornji Milanovac,  na programu će biti dela: Mocarta, Salijerija,  Betovena i Humela za trio i kvartet sa oboom. 
  • Koncert u Kragujevcu održaće se 3. decembra u 19.00 u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije pod nazivom „CIRCLE 3,4,5“ sa delima romantičnog repertoara, kao i delima savremene srpske muzike za trio, kvartet i kvintet sa klavirom. Na programu su dela Šuberta, Šumana, Milane Stojadinović Milić i Isidore Žebeljan.

Članovi ansambla CIRCLE su domaći i inostrani umetnici, među kojima su: Katarina Aleksić, koncertmajstor Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije; Pedro Andrade (Portugalija/ Belgija) violinista i dirigent; Tomaš Pokšivinjski (Poljska), violončelista, profesor baroknog čela na Akademijama muzike u Varšavi i Katovicama; Ivana Dakić, solo oboistkinja Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije; Marina Popović, violistkinja Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije;  Bojana Dimković, pijanistkinja, profesorka na Fakultetu umetnosti u Nišu i  Aleksandar Ružičić, flautista, profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Gostujući umetnici iz Evrope aktivni su prvenstveno kao muzičari, ali svoje znanje i umetničke ideje prenose ne samo kolegama izvođačima i publici na koncertima već i mladima kroz neposredni pedagoški rad i edukativni aspekt projekta:

  • Pedro Andrade je jedan od najistaknutijih portugalskih violinista i dirigenata svoje generacije. Nastupao je kao solista i kamerni muzičar širom Evrope, a dirigovao orkestrima u Nemačkoj i Portugaliji. Aktivan u dirigentskom radu na projektima omladinskih orkestara,  kao i pedagoškom radu na Kunstschule Jena u Nemačkoj, gde od 2014. do 2020. predaje violinu i kamernu muziku. Bio je član odbora Jeunesses Musicales  i član savetodavnog odbora portugalske ambasade u Berlinu. Od 2006. predstavlja Portugaliju u „ Association of Melody among Civilizations“ pri UNESKO-u u Parizu. U Beogradu će  takođe održati i jednodnevni masterklas violine u saradnji sa Udruženjem gudačkih pedagoga Srbije / ESTA Srbija. Tokom boravka u Srbiji održaće i masterklas za studente violine i kamerne muzike.
  • Tomaš Pokšivinjski (Tomasz Pokrzywinski) je poljski violončelista svestranih interesovanja. Prvenstveno fokusiran na istorijsku praksu izvođenja na baroknom čelu, ali ostvaren i  kao inženjer zvuka, producent, aranžer i improvizacioni umetnik. Dugogodišnji je umetnički direktor festivala Strefa Ciszy u Varšavi, kao i potpredsednik fondacije koja organizuje najsavremenije projekte muzičkog obrazovanja u Poljskoj. Kao solo čelista nastupa u priznatim međunarodnim ansamblima što su Orkiestra Historyczna, Holland Baroque, Arte dei Suonatori, Academy of Ancient Music, La Nuova Musica… Predaje barokno violončelo na muzičkim akademijama u Varšavi i Katovicama. Na poziv iz Beograda, u drugoj polovini 2020. učestvuje u inicijaciji i osmišljavanju projekta serija koncerata „Evropa u gostima 2021“ u okviru koje nastupa kao gostujući umetnik, takođe održava masterklas na Faultetu muzičke umetnosti u Beogradu, i nastupa kao solista sa Simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije, zajedno sa Katarinom Aleksić. U aprilu 2021, tokom svog boravka u Beogadu, održao je masterklas kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti uz podršku Evropskog programa za mobilnost umetnika ERASMUS+

Ansambl CIRCLE osnovan je u vreme zatvaranja i restriktivnih mera usled pandemije, u jesen 2020, za potrebe projekta „Evropa u gostima“. Sastav ansambla nije stalan, već predstavlja „krug“ umetnika okupljenih oko ideje violinistkinje Katarine Aleksić, koncertmajstora Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije i umetničkog vođe projekta Evropa u gostima. Ideja se ogleda u omogućavanju međunarodne saradnje sa zemljama Evropske unije, mobilnosti umetnika u doba pandemije, i održavanjem koncerata na bezbedan način, u dugotrajnoj situaciji pandemije, kao i da se koncerti održe širom Srbije, i da se visoko sofisticirani programi ostvareni u međunarodnoj saradnji predstave široj publici. Osim koncerata, pažnja se obraća i na edukativni aspekt rada sa studentima i mladim profesionalcima, pa su u saradnji sa Evropskim programom Erasmus+ i Udruženjem gudačih pedagoga Srbije (ESTA Srbija) organizovani masterklasovi kamerne muzike i violine sa gostujućim umetnicima kao predavačima.

Tokom 2021. godine u okviru projekta “Evropa u gostima”  održana je serija koncerata i ostvarena saradnja sa sledećim ansamblima i institucijama:  Holland Baroque, Beogradski barok, ansambl CIRCLE, Muzički atelje Novi Sad, Udruženje „Ljubitelji klasične muzike“, Međunarodni program Erasmus +,  Fakultet muzičke umetnosti, Muzička produkcija RTS, Kulturni centar Gornji Milanovac, Muzička omladina Kragujevac, ESTA Srbija. Finansijska i materijalna podrška došla je od strane Ministarstva kulture i informisanja, SOKOJ-a, Centra beogradskih festivala (CEBEF), Muzeja grada Beograda, kao i sponzora serije koncerata “Evropa u gostima 2021”: kompanija Henkel i Princess Puff.

Umetnički vođa projekta, Katarina Aleksić, izjavila je: „Želimo da držimo korak sa vremenom, da zajedničkim snagama odgovorimo na izazove, i da se, kao umetnici, iskreno borimo za umetnost, uz podršku institucija i kompanija koje shvataju značaj i vrednost kulturnog i oplemenjenog čoveka u savremenom društvu, kao i značaj očuvanja srpske i evropske kulture.“

foto: Kristina Karaicic