za mejl

“Sazvučja i veze” Đurđe Sivački

U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 11. aprila u 19 časova biće otvorena izložba “Sazvučja i veze” Đurđe Sivački.

“Umetnica nudi svoje intimne kružoke da nama i sebi pojasni svoj unutarnji svet i njegove stimulativne mehanizme. Uvodinas u svoj dom emocija, senzacija, osećajnosti kako bi nam bilo lakše da doživimo i uživimo u njeno kao da je naše, dasmo dobrodošli. Ako je apstrakcija slikarstvo u službi samog slikarstava, likovnosti i likovnih potencijala, onda je ovoslikarstvo intimističko, koje ne iziskuje figuru da ga osveži oplemeni, ispriča priču figure, već sve ono što je potisnuto ili istisnuto iz nje.

Nakon pomnog podslikavanja i islikavanja slike, Đurđa tačkanjem nanosi transparentni završni sloj. Nakon razigranihslojeva boje i promišljenih formi, ona pristupa repetitivnoj radnji koja njoj samoj daje smiraj, razrešenje, otkrovenje aslici intenzivniju dinamiku i ritmiku. Kroz nijansiranje sopstvene sentimentalnosti i likovne senzualnosti, a zatim imeditativnih ponavljanja, slikarstvo biva tkanje duhovnosti, emotivnosti i likovnosti.

Mira Vujović, istoričar umetnosti

Đurđa Sivački  je rođena 1983. godine u Beogradu. Završila je osnovne i master studije na Filološkom fakultetu u Beogradu. Osnovne i master studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Gordana Nikolića. Doktorala je na istom fakultetu. Asistent je na Fakultetu likovnih umetnosti od 2017.a docent od 2022. Član ULUS-a.

Izložba će biti otvorena do 6. maja 2023. radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.