Razmena muzičara: On Route E-70

Prvi u DOB-u nastupaju Avtomobili

Razmena srpskih i slovenačkih muzičara počinje večeras, 18. januara nastupom benda Avtomobili iz Slovenije u Domu omladine Beograda, u okviru projekta On Route E-70. Tokom godine, desetak slovenačkih bendova nastupaće pred beogradskom publikom, a isti broj srpskih sastava gostovaće u Sloveniji.

Zahvaljujući projektu On Route E-70, koji je nastao u saradnji Zavod Procultura i DOB-a, beogradska publika će imati priliku da čuje desetak slovenačkih bendova tokom ove godine. Isto tako, ova kulturno-muzička razmena omogući će i domaćim bendovima da nastupaju u Sloveniji. Prema rečima programskog direktora DOB-a Dragana Ambrozića, u Sloveniji postoji stalno interesovanje za naše bendove, a ovde je uvek postojalo za određene slovenačke grupe.

Prvi u nizu ovogodišnjih koncerata iz serijala On Route E-70 je koncert slovenačkog benda Avtomobili, koji će biti održan večeras, 18. januara od 21h u sali Amerikana. Svakog narednog meseca, u Domu omladine Beograda, sviraće po jedan slovenački sastav, kao što su to: Elevators (2. februar), Gušti (9. mart), Elvis Jackson (april), Leeloojamais (maj), Pero Lovšin (septembar), Siddharta (decembar)…

“U ovom programu promešali smo razne generacije. Naš slovenački partner se potrudio da kontaktira sve što je u Sloveniji trenutno bitno.” – rekao je o programu On Route E-70 programski urednik Ambrozić, dok je kao veoma bitno u ovoj kulturnoj saradnji istako sledeće: “Uloga Doma omladine kao kulturnog centra je svakako da učestvuje u omogućavanju što intezivnije komunikacije između dve kulturne sredine – onoliko koliko za to postoji interesovanje. Postoje naznake da to interesovanje postoji, ali je bitno da se ostvari kontinuitet, što ranije inicijative nisu imale. Treba raditi sistematski i duže vremena da bi i jedni i drugi mogli da kažu da postoji međusobno preplitanje. I onda dva zajednička kvaliteta naša i njihova, dođu do nekog trećeg, zajedničkog.”

U Sloveniji prvi će nastupati Orthodox Celts (16. marta), a nakon njih gostovaće Zabranjeno pušenje, pa Električni orgazam… Lista gostujućih bendova iz Srbije biće dopunjena tokom narednih nedelju dana.

Pored serije koncerata, u planu Zavod Procultura i DOB-a je i potencijalna saradanja na drugim umetničkim poljima, pogotovu u oblasti popularne kulture.