Slobodan Trajkovic Objava III 2021 rucno pravljena coja konac igle i izlivene grane u bronzi 1

“Prošlost dugo traje” Slobodana Trajkovića

Slobodan Trajković, Objava III, 2021, ručno pravljena čoja, konac, igle i izlivene grane u bronzi

Izložba “Prošlost dugo traje” Slobodana Trajkovića, u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine, otvorena je i traje do 24. aprila.

Od svih aktivnosti kojima se bavimo i pomoću kojih delimo intelektualno zajedništvo sa drugim ljudima, nijedno nije tako neophodno i dragoceno kao proučavanje prošlosti. Njenim razumevanjem produbljujemo ne samo znanje o nastanku i razvoju ljudske zajednice, već sa svešću o njenom razvoju izgrađujemo i sposobnost da sa divljenjem iskazujemo svoju naklonost lepoti biljnih i životinjskih vrsta, kao i fizičkog sveta planete na kojoj živimo. Pored toga, bez obzira koliko je to već vekovima jasna činjenica, još uvek stojimo zamišljeni pred istorijskom idejom naših predaka da žive zajedno, da stvore urbane sredine i građanske institucije; da razmenjuju i trguju međusobno; da veruju u postojanje Boga kao u sveznajuće i svemoćno biće i da od toga stvore religiju; da se izražavaju jezikom i stvaraju umetnost; da misle kao filozofi ili da rešavaju međusobne konflikte politikom. Sve su to samo neke od nastalih oblasti sa kojima stvaramo sliku kompleksnog istorijskog razvoja o dostignućima individualne i građanske svesti, a poglavlja razvoja, sa odlikama civilizacija iz prošlosti, čine osnov znanja za nas i za generacije ljudi koji dolaze, sa svim običajima i verovanjima koja su drugačija od naših.

 
Izvod iz knjige u pripremi: Slobodan Trajković, Antropološka analiza jedne ideje

Slobodan Trajković je diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva 1980. godine. Dobio je jednogodišnju stipendiju Vlade Francuske na Ecole Nationale, Superieure des Beaux Arts u Parizu, dve godine kasnije. Član je Umetničkog društva Lada. Zatim, član je ULUS-a (Udruženja likovnih umetnika Srbije) i AICA (Međunarodnog udruženja likovnih kritičara).

Živi i radi u Beogradu i Londonu.