02 beogradska tvrdjava foto Zavod za zastitu spomenika

Promocija izdanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na Sajmu knjiga

U utorak 25. oktobra 2022.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i ove godine ima zadovoljstvo da posetiocima Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu predstavi svoju veoma bogatu izdavačku delatnost.

U okviru svoje osnovne delatnosti Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda posvećen je prezentaciji i popularizaciji kulturno–istorijskog nasleđa Beograda, kroz izdavanje monografija, časopisa i kataloga, organizovanje konferencija i izložbi, saradnju sa medijima, kulturnim centrima, institutima, školama i fakultetima.

U okviru izdavačke delatnosti Zavoda do danas je objavljen veliki broj naslova i periodičnih izdanja.

U sali 4 Beogradskog sajma, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, od 23-30.10.2022. godine će na svom štandu ponuditi najnovije publikacije Zavoda, prethodne brojeve naučnog časopisa „Nasleđe“, kao i prošlogodišnja kapitalna izdanja – monografije „Šezdeset godina rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda“, „Beogradska tvrđava od vojnog utvrđenja do spomenika kulture“ autorke arhitekte dr Marine Nešković i „Stambena arhitektura Beograda 1918-1941“ autorke dr Vladane Putnik Price, po umanjenim cenama za 50%.

Upravo ove monografije biće promovisane na Sajmu u utorak 25.10.2022. godine u sali „Vasko Popa“ u 14 sati.

„Šezdeset godina rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda“ je monografsko izdanje upriličeno povodom ovog značanog jubileja. Svakoj od decenija je posvećeno po jedno poglavlje koja nose zvučne nazive: 1960-1970. „Temelji institucije“, 1970-1980. „Razvoj konzervatorske delatnosti“, 1980-1990. „Veliki projekti“, 1990-2000. „Doba izolacije“, 2000-2010. „Prezentacija nasleđa“ i 2010-2020. „Povratak velikim projektima“ i oslikavaju menjanja fokusa službe zaštite u određenim periodima.

Monografiju „Beogradska tvrđava od vojnog utvrđenja do spomenika kulture“ autorke arhitekte dr Marine Nešković, konzervatora savetnika Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd objavio je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u suizdavaštvu sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Na osnovu istorijskog i urbanog razvoja Beograda s jedne i savremenih načela zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa s druge strane, Beogradska tvrđava se tretira kao specifično istorijsko jezgro grada. Sa ciljem da se ispitaju nove mogućnosti revitalizacije, posebno u okviru kontaktnih gradskih zona i prostora priobalja, posebna pažnja se posvećuje redefinisanju značenja i revalorizaciji Tvrđave.

Monografiju „Stambena arhitektura Beograda 1918-1941“ autorke dr Vladane Putnik Price, dipl. istoričarke umetnosti, naučnog saradnika Filozofskog fakulteta, objavili su Zavod za zaštitu spomenika kulture kao izdavač i Univerzitet u Beogradu – Filozofski fakultet, kao suizdavač. Ova monografija je rezultat opsežnih istraživanja razvojnih tokova stambene arhitekture, tokom kojeg su ispitani različiti aspekti u okviru teme, prevashodno na osnovu terenskog rada, arhivske dokumentacije i periodike.