Boris Berezovski

U okviru „Kustendorf koncerta“, nastupio ruski pijanista Boris Berezovski

Nastavljajući višegodišnju tradiciju, sinoć je u prepunoj sali Mećavnika, održan „Kustendorf koncert“ u organizaciji Emira Kusturice, na kome je nastupio proslavljeni ruski pijanista Boris Berezovskog.

„Kustendorf koncert“ je nastavak festivala ruske muzike “Kustendorf CLASSIC”, koji smo pokrenuli 2013. godine zajedno sa kompanijom „Gasprom njeft“.“ – rekao je Emir Kusturica pred prepunom salom koju su činili učenici muzičkih škola iz Srbije i dodao: „Mi smo jedina institucija koja sa ruskom korporativnom silom ima jedan mali festival na kojem deca razmenjuju iskustva.“

Potvrdivši da je definitivno jedan od najvirtuoznijih pijanista istančanog senzibiliteta, Boris Berezovski je pred mladim srpskim muzičarima, izveo dela Sergeja Prokofjeva, Ludviga van Betovena, Dmitrija Šostakoviča i Sergeja Rahmanjinova.

„Muzika je univerzalan jezik, razumljiv svakom. Ona ujedinjuje ljude, podešava ih na istu talasnu dužinu, omogućuje im da zajedno prožive duboka osećanja i emocije. Ruska klasična muzika je sastavni deo svetske kulture. To je blago koje svima pripada.“ – izjavio je Boris Berezovski i dodao: „Srećan sam što zahvaljujući kompaniji „Gasprom njeft“ i Emiru mogu da podelim veliku muziku Prokofjeva, Rahmanjinova i Šostakoviča sa mojim mladim kolegama iz Srbije“.

Pored koncerta ovog proslavljenog pijaniste, sinoć su nastupili i mladi talenti iz Srbije, pijanisti Andrej i Nikola Blagovčanin iz muzičke škole „Stevan St. Mokranjac“ iz Beograda, kao i Pjevačka družina Svetlane Spajić.

Festival klasične muzike Kustendorf CLASSIC je projekat rusko-srpskog programa socijalnih inicijativa «ZAJEDNO!», koje realizuje kompanija „Gasprom njeft“. Kao jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji, kompanija „Gasprom njeft“ već više od 12 godina pruža podršku projektima iz oblasti kulture, obrazovanja i očuvanja istorijskog nasleđa dveju zemalja.