Priprema, pozor, FEST: 41. FEST

22. februar – 3. mart

U okviru predstojećeg, 41. FEST-a biće prikazano 75 filmskih premijera, među kojima su brojna ostvarenja velikih autora, dok je u fokusu festivala Južna Amerika – najavili su organizatori na konferenciji za novinare, održanoj danas, 15. januara. Prema rečima umetničkog direktora Borislava Anđelića i selektora Ivana Karla, program 41. FEST-a je bolji od prethodna dva…

Ovogodišnji, 41. FEST biće održan od 22. februara do 3. marta, pod sloganom Priprema, pozor, FEST. Tokom trajanja festivala biće prikazano 75 premijernih filmova, čije projekcije će biti programski raspoređene u različitim bioskopskim salama – Sava Centar (glavna sala Festivala), DOB, DKC, Kinoteka, i po prvi put Fontana.

Filmovi će biti grupisani po sledećim programskim celinama: Glavni program, Evropa van Evrope, Holivud, Evropa u Evropi, U fokusu: Južna Amerika, Izabrani dokumentarci i FEST predstavlja – srpski film.

Selektor Ivan Karl najavio je predstojeći FEST kao najbolji ali i najjeftiniji bioskop u gradu, a kojeg će i ove godine tradicionalno otvoriti kanski pobednik, a zatvoriti domaći film.

Film koji će svečano otvoriti FEST 2013, po tradiciji dobitnik Zlatne palme, je Ljubav, Mahaela Hanekea. Ovaj film je takođe i kandidat za Oskara u više kategorija, između ostalih, i za najbolji film i režiju.

Zanimljivo je da će na 41. FEST biti prikazani filmovi u kojima muške uloge tumači pet glumaca nominovanih za Oskara.

Na programu 41. FEST-a naći će se filmovi, kao što su Jadnici Toma Hopera, Rimu s ljubavlju Vudija Alena, kao i novo ostvarenje Bernarda Bertolučija, film Ja i ti. Pored pomenutih filmova i autora, tu su i ostala velika, holivudska glumačka imena: Denzel Vošington, Danijel Dej Luis, Metju Mekonahi, Klint Istvud, Robert Redford…

U selekciji filmova iz programa Južna Amerika nalazi se osam filmova.

U okviru takmičarskog programa Evropa van Evrope novačanu nagradu u vrednosti od 2000 evra dobiće jedan od devet filmova koji nam stižu iz Turske, Rusije, Kazahstana, Ukrajine, Srbije, Hrvatske, Norveške, Izraela i Jermenije.

Programska celina Evropa u Evropi predstavlja najbolja ostvarenja iz EU.

Ljubitelji dokumentarnih filmova, na ovogodišnjem FEST-u, moći će da pogledaju ostvarenja koja su posvećena filmskoj umetnosti.

41. FEST će zatvoriti, novi film Gorana Markovića, Falsifikator. Festovska projekcija Markovićevog ostvarenja biće i njegova svetska premijera.

Pored ovog domaćeg filma, na programu će biti i Krugovi Srdana Golubovića, zatim debitantski film Ljubav dolazi kasnije Hadži-Aleksandra Đurovića, kao i film Najlepša je zemlja moja u koprodukciji Nemačke, Srbije i Hrvatske. Među domaćim premijerama je i dokumentarac, film Albertov put Predraga Bambića.

Ulaznice, po ceni od 150 do 350 dinara, biće u prodaji od 1. februara 2013. na blagajnama pomenutih bioskopskih dvorana. Cena ulaznice za svečano otvaranje biće nešto skuplja, 500 dinara, a od 1. do 7. februara važi popust od 10 odsto na komplet karata.