BItka na Neretvi Oleg i Milena Dravić

PREMIJERA AMERIČKOG DOKUMENTARNOG FILMA “OLEG” NA 50. FESTU


Iz filma Bitka na Neretvi, Oleg i Milena Dravić, foto: Promo

Dugometražni dokumentarni film zasnovan na autobiografiji čuvene sovjetske filmske zvezde Olega Vidova, imaće premijeru na Festu, u petak, 4. marta, u svečanoj sali Doma  Omladine, s početkom u 17:30h. Nakon toga, biće prikazivan još 5. i 6. marta.

„Na osnovu autobiografije koja će uskoro biti objavljena, film OLEG otkriva neverovatnu životnu priču Olega Vidova. Rođen u komunističkoj Rusiji, Oleg je sa 25 godina postao jedan od najslavnijih glumaca Sovjetskog Saveza svog vremena. Međutim, nikakva slava ga nije mogla spasiti od političkog sistema koji je pokušavao da kontroliše njegov život. Oženio se u užem krugu generalnog sekretara Brežnjeva samo da bi završio na crnoj listi, prećeno mu je smrću i bio je primoran da prebegne na Zapad.

Kada je ponovo otkrio sebe u Holivudu, njegove napore da se suprotstavi antiruskim stereotipima napale su iste sile koje su mu uništile karijeru decenijama ranije. Konačno, u oktobru 1991. godine, sa Olegovim strahom od progona koji je smanjen usponom perestrojke, vratio se u Moskvu da glumi u danskom filmu. Zatim, dva meseca kasnije, na Božić 1991, predsednik Gorbačov je podneo ostavku na funkciju i SSSR se raspao“, ispričao je Gregor Zupanc, koproducent filma Oleg.

Američka novinarka Džoan Borsten upoznala je sovjetskog glumca Olega Vidova 1985. kada
je stigao u Rim da bi prebegao u američku ambasadu. Živeli su zajedno u Kaliforniji naredne 32 godine, venčali su se 1989. Tokom tih godina radili su kao tim, uspešno vodeći nekoliko velikih zajedničkih američko-ruskih projekata, uključujući predstavljanje filmske kolekcije zapanjujući lepe sovjetske animacije. Kada je Oleg 15. maja 2017. neočekivano preminuo, ostavio je svojoj supruzi Džoan autobiografiju koju je pisao nekoliko godina sa uputstvima kako da je dovrši. Ideja da se snimi ovaj dokumentarni film realizovana je kada je Džoan počela da putuje po svetu, intervjuišući Olegove kolege glumce, reditelje i prijatelje. Ovo je zapis njenog putovanja dok je pratila istoriju Olega Vidova od kolevke do groba.

Film je producirala i Džoan Borsten Vidov. Film je režirala nagrađivana australijska rediteljka Nadia Tass, glas pozajmljuje Kosta Ronin (The Americans, Homeland), a narator je Brajan Koks (Succession, Čerčil).