Milica Ašćerić, foto: Tijana Janković-Jevrić (Miss Stills Photography)

PR Milica Ašćerić : „Predaja nije u našem stilu”

PR menadžer Evro Booka Milica Ašćerić, foto: Tijana Janković-Jevrić/Miss Stills Photography

„Ona je nežna, krhka i tajanstvena s jedne strane, dok je sa druge snažna, odlučna i neustrašiva. Žena je centralna figura ove kampanje, kao simbol rađanja novog života, nove ideje…“, o društveno odgovornoj kampanji ČITAJ DA BUDEŠ NAJJAČI!, posvećenoj borbi protiv nasilja u porodici, s posebnim akcentom na borbu protiv nasilja nad ženama, kaže PR menadžer Evro Book-a, Milica Ašćerić.

O aktuelnoj humanitarnoj kampanji i načinu na koji i vi možete da doprinesete u borbi protiv nasilja nad ženama, uoči Sajma knjiga, saznajemo u razgovoru sa Milicom iz Evro Book-a. Takođe, pozivamo vas da nam se pridružite kako u ovoj akciji tako i na tribini „Čitaj da budeš najjači“, 25. oktobra u 18h, na sajmu.

Screen Shot 2019 10 16 at 12.11.11
Bela traka, simbol borbe protiv nasilja.

LW: Iako je Dan borbe protiv nasilja nad ženama tek 25. novembra, Evro Book je odlučio da o tome govori u svojoj humanitarnoj kampanji čak dva meseca ranije. Da li ste se vodili željom da se o ovako ozbiljnoj temi priča ne završi, kao što to obično biva, u jednom danu?

MILICA: Praksa je pokazala da se o nasilju priča uglavnom kad već imamo žrtvu, neki nemili događaj ili vest vezujemo za datum, kao što je slučaj sa 25. novembrom. Hteli smo da ne čekamo takav povod, da pokažemo da kao ustanova kulture uvek, u svakom trenutku edukujemo, pričamo, šaljemo važne poruke mladim ljudima koji treba da budu samosvesni, hrabri u borbi za ono što je dobro, što vredi i da zajedničkim snagama širimo moralne vrednosti, koje su naizgled negde gurnute u fioku a nikako neko da je otvori. Mi smo je samo malo otškrinuli, nadam se…

Kampanju smo najavili 25. septembra, 25. oktobra je zakazana tribina ČITAJ DA BUDEŠ NAJJAČI! na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu sa početkom u 18h, u sali „Vasko Popa”, hala 1A. Petnaest dama i deset naslova knjiga su deo ove kampanje, zbir tih brojeva opet daje 25. Tako da je sve isplanirano!

LW: Kampanja traje već neko vreme, kao što smo rekli, da li imate već povratne reakcije od čitalačke publike, i od žena koje su žrtve nasilja? 

MILICA: Moram da budem iskrena i da kažem da su naša očekivanja bila skromnija ali sada vidim da smo ih prevazišli. Podrška stiže sa svih strana i svakodnevno dobijamo poruke hvale kako naših vernih tako i novih čitalaca koji su svakim danom brojniji. To nas raduje. Ono što me je posebno iznenadilo, to su poruke koje nam žene žrtve nasilja hrabro šalju u DM, osnažene ovom kampanjom čak i one imaju potrebu da sa nama podele svoja bolna iskustva.

To su veoma potresne i teške životne priče uglavnom žena koje su preživele pakao i većina njih se još uvek bori sa sopstvenim demonima prošlosti. Neke njihove poruke su me toliko ganule i urezale mi se u pamćenje…

Evo podeliću sa vama, uz diskreciono pravo da ne imenujem autorku, jednu od poruka: „Ožiljci na telu su mali naspram onih na duši. Vreme me nije izlečilo, ali sam naučila kako da živim sa tim.”

Kada svakodnevno čitate slične sadržaje teško je ostati ravnodušan i zaista se divim savetnicima i drugim ljudima kojima je posao da svesrdno pomažu žrtvama nasilja.

Nas je Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine „Zvečanska” podržao u ovoj kampanji pa smo njihove brojeve telefona isticali u opisu postova koje smo plasirali javnosti putem društvenih mreža. Takođe, Sigurna kuća Beograd je uvek spremna da podrži ovakve inicijative tako da se i njima ovim putem srdačno zahvaljujem.

Slogan kampanje nosi jasnu poruku, kojom se ističe znanje kao moćno sredstvo u borbi protiv nasilja. Promovisanjem kulture čitanja, želimo da širimo nova znanja u celom društvu i da na taj način podignemo svesti o problemu nasilja koji je sve prisutniji u svim sferama savremenog života.

LW: Žene iz javnog života koje su podržale kampanju svojim likom i rečenicama koje pozivaju na osnaživanje žene i svakog čoveka, bez obzira na pol i starost. Da li bi mogla da nam izdvojiš nekoliko poruka koje su one to prilikom iskazale?

KorsazaWeb
Glumica Katarina Korša. Foto: Miss Stills Photography

MILICA: Petnaest dama je podržalo našu zamisao i pristalo da se fotografiše za potrebe ove kampanje. Zahvaljujući njihovoj hrabrosti i odlučnosti da pomognu u realizaciji ideje, zajedno sa fotografom Tijanom Janković-Jevrić (Miss Stills), uspele smo da osmislimo, definišemo i realizujemo ovu izuzetno značajnu društveno odgovornu kampanju, koju smo skromno najavili putem društvenih mreža. Međutim, kako se priča iz dana u dan širila, postali smo i vizuelno prepoznatljivi, te nam je ubrzo stigla i ogromna podrška drugih uticajnih medijskih kuća koje i inače prate naš rad u domenu kulture.

Ideja je bila da svaka dama osmisli jedinstvenu poruku nastavljajući rečenicu „ČITAJ DA…“.

Sada, kada treba da se opredelim za neke poruke, vidim da to nije ni malo lak zadatak! Ako dozvolite, volela bih da ih sve objedinimo i još jednom ih istaknemo:

Čitaj da znaš kako da se odbraniš.” Gordana Radisavljević Jočić

„Čitaj da ne okrećeš drugi obraz.” Jovana Atanackocić

„Čitaj da prepoznaš glumu.” Katarina Korša

„Čitaj da se priča širi.” Ljiljana Šarac

„Čitaj da budeš mudriji.” Jelena Bajić Jočić

„Čitaj da razumeš.” Tamara Šparović

„Čitaj da naučiš da poštuješ sebe.” S. M. Veljković

„Čitaj da jasnije vidiš.” Zoja Pavlović

„Čitaj da budeš bolji.” Mila Milosavljević

„Čitaj da dominiraš.” Adriana Čortan

„Čitaj da uskladiš svoj život sa sobom.” Maja Regoje

„Čitaj da proširiš vidike.” Dragana Daničić

„Čitaj da budeš zdravija osoba.” Sara Đorđević

„Čitaj da stvoriš sopstvenu fantaziju.” Ana Grigorjev

„Čitaj da zablistaš kao mama.” Milica Ašćerić

LW: Kako čitaoci mogu da učestvuju u ovoj kampanji i daju svoj humanitarni doprinos borbi protiv nasilja?

MILICA: Deset različitih naslova knjiga, kao što sam već napomenula, deo su ove kampanje i na Sajmu knjiga u Beogradu samo te knjige biće obeležene nalepnicom s prepoznatljivom belom trakom, simbolom borbe protiv nasilja. Od svakog prodatog primerka Evro Book će pet dinara donirati za borbu protiv nasilja.

EvroBook post 11. Zoja Pavlović
PR menadžer Zoja Pavlović. Foto: Miss Stills Photography

LW: Ministarstvo kulture i informisanja je sa vama u ovom projektu tako što je podržalo izdanje knjige „Mama“.  Ovaj naslov je takođe obeležen belom trakom, što znači da kupovinom “Mame” podržavamo Sigurnu kuću. O kakvo je delu reč i po čemu je posebno?

MILICA: Ministarstvo kulture i informisanja nam je dalo potporu u ovoj kampanji podržavši objavljivanje knjige „Mama”, belgijske autorke Elen Delforž i ilustratora Kenten Grebana, u borbi protiv nasilja nad ženama. Kao što sam već istakla Evro Book će deo novca od prodaje odvojiti za Sigurnu kuću Beograd ali i za druge organizacije koje se zalažu za prevenciju i suzbijanje svih oblika i vrsta nasilja. Ova knjiga je čarobna. Na prvo prelistavanje budi emocije, a ne možete ni da zamislite kakva će vas bujica osećanja preplaviti kada uzmete da je čitate.

Kada sam pravila najavu za ovu knjigu po glavi mi se motala jedna dominantna misao – iz ove knjige glasnije od reči govore emocije. Istina.

Mama RGB 3

Mama! Reč koju svako razume i to je prva reč koju većina beba prvo izgovori… Mama kao metafora života i simbol rađanja, požrtvovanja i bezuslovne ljubavi!

LW: Čitaj da budeš najjači je poruka Evro Book-a koja se odnosi na sve generacije, a najvažnije je da od najranijih dana zavolimo književnost. Koju knjigu biste preporučili najmlađima, a da je mogu pronaći na Sajmu knjiga?

MILICA: Teško je opredeliti se za jednu, pa evo nekoliko predloga: „Velika knjiga istraživača” uz aplikaciju za proširenu stvarnost, „Dnevnik jednog štrebera”, „Putovanje kroz vreme: Misija dinosaurus”, knjige iz serijala o najpoznatijem dečaku-čarobnjaku Hariju Poteru (najnovije ilustrovano izdanje „Hari Poter i Vatreni pehar”), „Kralj žabac”, „Mortina”… Sve su sjajne i za koju god da se opredelite nećete pogrešiti.

EvroBook post 10. Adriana Čortan
Voditeljka Adriana Čortan. Foto: Miss Stills Photography

LW: Koliko je bitna ta društvena odgovornost kako kompanije tako i pojedinca, u slučaju nasilja, ali i generalno drugih socijalnih pitanja?

MILICA: Našom kampanjom ne ističemo samo borbu protiv nasilja nad ženama, već i svih drugih oblika i vrsta nasilja bez starosnih i polnih razlika.

Znanje, kultura, duhovna lepota, ljubav ka knjizi, kultura čitanja, čuvanje tradicionalnih vrednosti, duhovnost uopšte… zaslužuju veliku priču i ogromnu medijsku pažnju. Evro Book je predanim, iskrenim i odgovornim tridesetogodišnjim radom, kao i pokretanjem ovog projekta, svima nedvosmisleno stavio do znanja šta mislimo o društveno odgovornim temama i kojim sredstvima ulazimo u koštac sa problemima!

Želja nam je da i druge motivišemo, pokrenemo, osnažimo da veruju u snagu dobra i nadaju se boljem, jer bez vere nema ni nade, a ni budućnosti za našu decu. Šta će im ostati ako sve što je kvalitetno, vredno i suštinski važno jednostavno zanemarimo, zaboravimo?

LW: Svi mi koji nismo doživeli nasilje ne znamo kako je to zapravo. O svemu tome će biti reči na tribini „Čitaj da budeš najjači“ na Sajmu knjiga, 25. oktobra. Ko će govoriti?

MILICA: Na tribini će govoriti Aleksandra Đorđević, predstavnica Ministarstva kulture i informisanja, Željka Burgund koordinatorka Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Sandra Subotin Čobanin glavna i odgovorna urednica magazina „Blic žena”, urednica Evro Book izdanja Gordana Subotić, pisac Saša Edi Đorđević, autorka S. M. Veljković, novinarka Dragana Daničić i drugi. Da sve ne otkrivamo…, ali svakako će biti interesantno da dođete i čujete kakve poruke oni šalju. 

EvroBook post 9. Dragana Daničić
Novinarka Dragana Daničić. Foto: Miss Stills Photography

LW: Da li će prodaja knjiga za humanitarnu akciju biti nastavljena i posle Sajma knjiga?

MILICA: Konkretno za ovu kampanju mislim da neće, ali to ne znači da posle sajma prestajemo sa svim aktivnostima na ovu temu. Svakako nastavljamo istu borbu na drugi način… Nikad se ne zna, knjiga na temu nasilja, ispovesti, istine… možda objavljivanje takvog štiva bude još jedan naš skromni doprinos u ovoj borbi?!

Borba je neprestana i nećemo odustati!