lost country web Miss Stills Photography 6X1A9271
Vladimir Perišić, foto: TIjana Janković-Jevrić

Politički triler “Lost country”, reditelja Perišića, otvara 29. FAF

Nakon uspeha u inostranstvu, film „Lost country“, reditelja Vladimira Perišića, koji govori o studentskim protestima u Beogradu za vreme vlasti Slobodana Miloševića, premijerno će biti prikazan kod nas u petak, 24. novembra u 19 časova u mts Dvorani, na otvaranju 29. Festivala autorskog filma. U ovom ostvarenju većinom glume mladi naturščici, a jedan od njih je i Jovan Ginić, koji je za svoju glavnu ulogu dobio dve prestižne nagrade –  Nagradu „Otkrovenje“ na Kanskom festivalu i „Srce Sarajeva“ za najboljeg glumca.

lost country web Miss Stills Photography 6X1A9263
Jovan Ginić; foto: Tijana Janković-Jevrić

Za film koji već ima svoj bioskopski život u Francuskoj, a od prošle nedelje i u Švajcarskoj, autor Vladimir Perišić kaže da je u pitanju svojevrsni politički triler, koji je neka vrsta omaža filmu „Glorija“ (1980), reditelja Džona Kasavetesa, s obzirom na to da se u oba naslova prikazuje odnos sredovečne žene i njenog sina. Samo što su u prvom oni smešteni u mafijaškim okolnostima a u drugom u političkim. U ulozi majke je Jasna Đuričić, a u ulozi sina Jovan Ginić, inače učenik XIV gimnazije.

lost country web Miss Stills Photography 6X1A9259
Vladimir Perišić, foto: Tijana Janković-Jevrić

„U filmu „Lost country“ imamo tri generacije: deku koji je komunista i partizan, majku koja je portparol SPS-a i sina, koji je pocepan konfliktom dvostruke lojalnosti, i koji ne uspeva da odabere svoju stranu. Mene je interesovalo da pričam priču o toj velikoj levičarskoj utopiji 20. veka, koja je bila izneverena. To je jedan od razloga zašto se film i zove „Lost country“, na konferenciji za novinare, povodom 29. Festivala autorskog filma, izjavio je reditelj Perišić zaključujući da ovako postavljena priča izuzetno dobro komunicira sa stranom publikom.

Autor filma doc. um. Vladimir Perišić studirao je književnost na Univerzitetu Pariz VII, i režiju u filmskoj školi La Femis. Svoj prvi igrani film „Ordinary people“ ostvario je u 2009. godini.

lost country web Miss Stills Photography 6X1A9296
foto: Tijana Janković-Jevrić

„Film sam snimao na Vračaru, u kvartu u kojem sam odrastao, u školi u koju sam išao, u Vojvodini u vikendici gde sam odrastao. Na neki način na koji sam birao kako snimam, jedini kriterijum je bio da osećam da ih stvarno volim i da želim da snimam to. Moji likovi su likovi mladih adolescenata koji još nisu formirani, a uhvaćeni su u neku scenu političke intrige, te kako film napreduje lik shvata političku situaciju u kojoj je uhvaćen, u kojoj se njegova svest budi i sazreva“, objasnio je Perišić.

lost country web Miss Stills Photography 6X1A9269
Glumica Ana Simeunović, foto: Tijana Janković-Jevrić

Na konferenciji za novinare održanoj u Press sali mts Dvorane, pored Perišića pred novinarima su se predstavili i mladi glumci amateri, kojima je ovo prvo pojavljivanje na filmu: Ana Simeunović, nagrađivani Jovan Ginić, Miodrag Jovanović i Lazar Kocić.

lost country web Miss Stills Photography 6X1A9278
Lazar Kocić; foto: Tijana Janković-Jevrić

Kao predstavnici veoma mlade, još uvek maloletne generacije, o tome kako su izgledale devedesete godine prošlog veka naučili su tek snimajući ovaj film.

lost country web Miss Stills Photography 6X1A9282
Miodrag Jovanović, foto: Tijana Janković-Jevrić

Za njih je ovo bilo uzbudljivo i posebno iskustvo, a nakon francuske, švajcarske a sada i domaće premijere vraćaju se svojim redovnim školskim obavezama, dok će se njihov film prikazivati i na redovnom repertoaru u domaćim bioskopima od 30. novembra.

Festival autorskog filma trajaće do 1. decembra.