James V. Heart
James V. Heart, foto: Tijana Janković-Jevrić

51. FEST masterklas: Američki Scenarista Džejms V. Hart – „Umetnost je jedina nada koju imamo za opstanak kao vrsta na ovoj planeti“

Scenarista filmova „Drakula“, „Kontakt“, „Kuka“… Amerikanac Džejms V. Hart u Beogradu uživo predstavlja svoj „HartChart“ metod pisanja scenarija, u sklopu trodnevnog masterklasa na 51. FEST-u. Predavanje se odvija u okviru programa FEST Pro, namenjenom filmskim profesionalcima, novinarima, studentima… Čuveni pisac pozvao je prisutne slušaoce da se slobodno smeju šalama i da aplaudiraju na početku prvog dvošasovnog predavanja na primeru “Drakule”, koje je  održao u petak, 3. marta u Sali 3 MTS dvorane. Tom prilikom, Hart je predstavio i svoj alat za pisce i u štampanom izdanju, u formi prospekta. 

6X1A2787
Džejms V. Hart, foto: Tijana Janković-Jevrić

„Interesantno je da sam i ranije imao dodira s Beogradom, i to na svojim predavanjima. Prikazivali smo na Univerzitetu u Odesi fantastičan srpski film “Bure baruta”. Radio sam i sa Dušanom Kovačevićem, koji me je pre par godina posetio u Americi. Međutim, nikad ranije nisam bio ovde,“ povodom svog prvog gostovanja u našem gradu i prvog masterklasa, rekao je prisutnima u MTS dvorani, scenarista Džejms V. Hart, ističući da je razlog zbog koga dolazi na festivale taj što umetnost promoviše suživot i stvaranje. „Umetnost je jedina nada koju imamo za opstanak kao vrsta na ovoj planeti,“ dodao je.

Alati za pisce, o kojima na svojim predavanjima govori Džejms V. Hart, zove se „HartChart“ i nastao je iz piščevog iskustva na pisanju scenarija „Drakula“, u saradnji sa rediteljem Frenisisom Fordom Kopolom. Svoja uputstva o tome kako se piše scenario u tri čina,  kao i na šta je poželjno obratiti pažnju pri stvaranju priče za film, seriju ili knjigu scenarista je predstavio zainteresovanima već tokom prvog od tri planirana predavanja, i to upravo na primeru filma “Drakula”. U okviru narednih termina masterklasa, govoriće i o seriji “Damin gambit”, kao i o tome kako pomoću alata može biti napisana i prezentovana priča za samo dva sata.

6X1A2765
Džejms V. Hart, foto: Tijana Janković-Jevrić

Takođe, predavač Džejms je pozvao prisutne da razmišljaju o sebi izvan okvira pisaca, reditelja ili producenta, jer,  pored osnovnog zvanja, oni su takođe ti koji prave radna mesta za druge ljude.

„Kada gledate Netflix, izaberite opciju da gledate odjavnu špicu, i čitajte sva ta imena. U zavisnosti od filma, može ih biti i hiljadu. Ni jedno ime ne bi bilo tu da neki pisac nije napisao priču do kraja,“ slikovito je zaključio scenarista Hart. 

Foto: Tijana Janković-Jevrić // Miss Stills Photography