Matilde Romanjoli
Matilde Romanjoli - dvostruki autoprtret

Otvorena izložba Matilde Romanjoli – “Sun Beneath/Sunce ispod” u Bioskopu Balkan

Savršena studija tela u vidu monumentalne skulpture dvostrukog portreta koju morate videti uživo!

Italijanska umetnica mlađe generacije, Matilde Romanjoli (Matilde Romagnoli), proteklog vikenda otvorila je svoju prvu samostalnu izložbu, i to u Bioskopu Balkan u Beogradu. 

Izložba koja nosi naziv “SUN BENEATH/Sunce ispod” je zapravo multimedijalna izložba, iako je centralni deo postavke monumentalna bronzana skulptura, visine 2,40m, koja predstavlja Matildin dvostruki autoportret.

Matilde
Matilde Romanjoli

 Izložbu, takođe, čini serija manjih skulptura, cite specific instalacija i pregled crteža. Nekoliko video radova prikazuje na proces stvaranja kroz koji je Matilde tokom dve godine sama prolazila, a koji uključuje modelovanje, izlivanje, prelamanje kalupa i doradu bronze. Rad predstavlja primer akademske studije tela, ali sa opterećenjem sopstvene figure koju nosi na leđima. Deo ove izložbe i promišljanje koncepta nastao je tokom Matildinog boravka u Beogradu kao deo umetničkog rezidencijalnog programa koji organizuje Fondacija Saša Marčeta u Bioskopu Balkan.  

Inspiraciju za ovu izložbu Matilde je pronašla pre svega u Italijanskoj kinematografiji pedesetih godina prošlog veka, te posebno ističe film „Stromboli“ Roberta Roselinija (Roberto Rossellini) iz 1950. godine. Pored toga, veliki uticaj imao je i film Džona Hjustona (John Huston) „Pod vulkanom“ iz 1984. godine, čija scena iz filma zauzima ceo jedan zid na postavci.

Što se tiče skulpture duplog autoprotreta koja je pozicionirana u prostoru koji podseća na vulkan, htela sam da prikažem određenu simboliku. Za mene je proces topljenja zapravo obrnut procesu rada vulkana.U vulkanu imate lavu koja izlazi iz njega, a u procesu topljenja imate toplu bronzu kojom se puni figura i ona ostaje u figuri, koja se potom ohladi ,ali vi svakako osećate moć tog metala“ – objašnjava Matilde i dodaje:

Velika inspiracija za deo ove izložbe je bio jedan istiniti događaj sa ostrva Alikudi, blizu Sicilije.  Naime, između 1903-1905. godine, stanovnici, koji su jeli hleb od raži kontaminiran gljivom ergot, imali su halucinacije. Priviđale su im se veštice, leteće žene i kamenje koje pada s neba i to je trajalo cele tri godine. Niko nije imao hrabrosti da priča o tome, i samo su u poverenju pričali međusobno. Tako da se tom temom bavim u jednom od svojih video radova na ovoj izložbi, nastalom upravo na Siciliji.“

Matilde je završila studije na Akademiji lepih umetnosti Brera u Milanu, a nastavila u Minhenu (Kunst Akademie der Bildenden Künste Munchen, klasa: Gerry Bibby, 2023). Potiče iz umetničke porodice – njen pradeda je bio slikar i predavao na Akademiji likovnih umetnosti u Milanu, baka je balerina, otac je strastveni fotograf, brat je arhitekta, majka takođe bivša balerina…

Matildin umetnički pristup je jedinstven jer se potpuno posvećuje svakom aspektu stvaranja.Samostalnim učešćem u celokupnom procesu rada i svim  elementima, ona stvara duboku vezu između fizičkog procesa i finalnog rezultata. Kroz svoj dvostruki autoportret, Matilde Romagnoli poziva posmatrače da razmisle o vlastitom identitetu i teretima koje nose. Ova introspektivna istraživanja sopstvenog ja rezoniraju sa publikom jer dotiču univerzalne teme samoprikazivanja, ranjivosti i samoispoljavanja.

Izložba se organizuje nakon umetničkog rezidencijalnog programa u Bioskopu Balkan, sa ciljem da razmatra ulogu savremene portretne skulpture. Takođe istražuje umetničko iskustvo nakon završetka čuvene Kunst Akademie der Bildenden Künste Munchen, kao i obrazovni sistem u svetu digitalnih mogućnosti i tretiranje samog procesa koji vodi ka realizaciji umetničkog dela.

U  Matildinom sveukupnom radu, ne treba izostaviti i kreativne procese sa Akademije likovnih umetnosti i livnice u Minhenu, boravak u Beogradu i rad u okviru art residence programa u Bioskopu Balkan, kao i put na Siciliju, koji je rezultirao nizom crteža, skica i art videa kraćeg formata istog naziva, Sunce ispod. U vrtlogu ideja, impresija i promišljanja izranja plastičko–likovni ansambl, jedna vrsta instalacije u prostoru Bioskopa Balkan, koja posamtrača nagoni na ličnu samorefleksiju jer je u njemu skrivena dublja simbolika koja se otkriva u slojevima.“ – ističe u katalogu istoričar umetnosti, Dejan Vučetić.

Organizovana u saradnji sa Fondacijom Saše Marčete, Matildina izložba pokazuje posvećenost fondacije podršci mladim umetnicima i pružanju dragocenih prilika za upoznavanje sa iskustvima i praksama koje dolaze iz različitih sredina. 

Ova slojevita prezentacija rada Matilde Romanjoli u Beogradu i njena izložba u Bioskopu Balkan pružaju jedinstvenu priliku ljubiteljima umetnosti i široj publici da se upuste u fascinantnu umetničku viziju i istraživanje ljudske forme i njene kompleksnosti.

Izložbu možete pogledati do 30. spetembra 2023, svakoga dana osim ponedeljka od 12 do 20 časova – ulaz je slobodan.