14

Omaž Zoranu Mušiču u Galeriji Haos

Galerija Haos nastavlja sa omažima velikim slikarima i ovoga puta predstavlja radove jednog od najpoznatijih i najpriznatijih umetnika našeg vremena, italijanskog slikara slovenačkog porekla Zorana Mušiča. Izložbu otvara u utorak, 13. maja u 20 sati gospođa Živa Škodlar Vujić, a tom prilikom će biti prikazan premijerno i film o Zoranu Mušiču hrvatskog reditelja Željka Senečića.

Radovi su pozajmljeni iz ljubljanske galerije Viskonti koji su, ustvari, privatna kolekcija Žive i Lazara Vujića. Pored toga predstavićemo i one radove koji se nalaze u beogradskim muzejima i kolekcijama.

Zoran Mušić je rođen 1909. godine u Bukovici kod Gorice (Italija).

Zoran Mušič je dobitnik značajnih nagrada: nagrade Premio Parigi (1951), nagrade za grafiku Venecijanskog bijenala (1956), nagrade Međunarodnog grafičkog bijenala u Ljubljani (1957), UNESCO nagrade Venecijanskog bijenala (1960) i Jakopičeve nagrade (1979).

Od 1981. godine je član Slovenačke akademije nauka i umetnosti.

O njegovom delu je napisano više značajnih knjiga među kojima izdvajamo one francuskog akademika Žana Klera (Jean Clair) koji ga je selektirao u nekoliko svojih velikih izložbi.

Prva posmrtna retrospektivna izložba je predstavljena 2008. godine, u Barseloni.