18582428 10154610503908030 5170306089548681789 n copy

Otvaranje Urbanog čvorišta 1

Otvaranje Urbanog čvorišta 1 biće održano u subotu 25. novembra, u 12 časova, na Platou kod česme, ul. Mileševska 42, Beograd.

Urbano čvorište deo je četvorogodišnjeg evropskog projekta Gradovi Deljenja: Kreativni podsticaj (Shared Cities: Creative Momentum) u kom učestvuje BINA zajedno sa 7 partnerskih organizacija iz Evrope. Tema projekta je participacija građana u uređenju grada.

Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture (BINA), posvećena je temama koje smatramo izuzetno važnim za stanje struke, ali i društva i kulture u širem smislu,  kroz procese participacije u kreiranju uspešnijeg, održivog okruženja javnih prostora grada i arhitekture u našim i međunarodnim okvirima. Uokviru projekta Kreativna Evropa – Gradovi deljenja: kreativni podsticaj (Shared cities: creative momentum – SCCM) BINA je pokrenula projekat eksperimentalnih URBANIH ČVORIŠTA. Preko javnog poziva krajem2016. godine BINA je odabrala stručni tim Čuvari parka, tim antropologa, arhitekata i urbanista, dizajnera i menadžera u kulturi koji se 2015. godine okupio oko komšijske inicijative da se očiste i ožive zajednički otvoreni prostori u okolini Mileševske ulice u Beogradu, sa kojim razvija projekat URBANOG ČVORIŠTA. Putem saradnje sa zajednicom, cilj je arhitektonskim, urbanističkim, umetničkim i dizajnerskimintervencijama unaprediti PLATO – otvoreni gradski prostor u bloku kod Mileševske 42, u mesto okupljanja, razmene i konstituisanja zajednice oko pitanja od zajedničkog interesa. Plato je velika slobodna površina, blago kaskadirana, podeljena je na više terena za igru i druženje, i iako generacije dece, mladih i starijih u njemu provode slobodno vreme, veći deo ovog prostora nedovoljno je iskorišćen, zapušten i prljav, što zbogloših navika i nemara korisnika i prolaznika, što zbog neefikasnog održavanja i nedovoljne opremljenosti mobilijarom.

Zajednička aktivnost građana i stručnjaka, odnosno uključivanje građana u projektovanje i održavanje gradskih prostora, povećava međusobno poverenje i svest o moći zajedništva. Istovremeno, posredstvom ovogprocesa, stručnjaci dobijaju priliku da bolje razumeju potrebe građana i da razvijaju metode rada sa zajednicom.

Pokretanjem eksperimentalnih URBANIH ČVORIŠTA za unapređenje zajedničkih otvorenih gradskih prostora u saradnji sa zajednicama, BINA želi da preispita mogućnosti realizacije proklamovanog „prava na grad“ u našim uslovima. Saznanja koja će biti stečena tokom trajanja projekta biće upotrebljena za razvijanje aktivnijeg odnosa prema građenju grada participacijom građana, kao i za otvaranje prostora za kvalitetniji i angažovaniji pristup u donošenju odluka za budući razvoj Beograda.

O projektu će govoriti:

Tatjana Vukosavljević (BINA) i Mila Bakić (Čuvari parka), a Urbano čvorište otvoriće Branislav Popović, direktor Direkcije za gradjevinsko zemljište i izgradnju Grada Beograda.