6c99923e 43f5 f7d4 cacf a8e4de44b858
Nedelja finskog filma

Nedelja finskog filma

U Dvorani Kulturnog centra Beograda, nakon dve godine, održava se 7. Nedelja finskog filma. I ove godine manifestaciju organizuju Finski filmski institut, Ambasada Finske i Kulturni centar Beograda, a odvija se od 11. do 15. aprila. Selektor festivala je reditelj Stefan Arsenijević, koji je izabrao osam filmova, novih ostvarenja finske kinematografije.

Tokom festivala, gošće Beograda biće Jana Puskala (Jaana Puskala), šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog instituta, i Tia Kouvo (Tia Kouvo), rediteljka filma Porodični ručak.

Zajedno sa urednikom filmskog programa DKC-a, Nebojšom Popovićem, Jana Puskala je 2010. godine pokrenula Nedelju finskog filma u Beogradu, koja je izrasla u tradicionalnu bijenalnu manifestaciju.

Filmovi koji će biti prikazani ove godine su Porodični ručak rediteljke Tie Kouvo, Raj za karaoke Einarija Pakanena, Četvoro odraslih klinaca Selme Vilhunen, Je’vida Katje Gaurilof, Drvosečina priča Mike Mililahtija, Mehur Aleksija Samenpera, Najgora ideja ikad Pamele Tola i Hit Big J.-P. Valkeapa.

„Ovogodišnji filmovi istražuju vreme u kojem živimo kroz odnose u savremenoj porodici, koja kao i većina drugih institucija u svetu koji nas okružuje, trpi tektonske poremećaje i promene. Bilo da su duhoviti, pesimistični, uvrnuti ili nadrealni, ovi filmovi postavljaju prava, intrigantna pitanja i, najvažnije od svega, pronalaze ljudskost i toplinu čak i tamo gde deluje da smo je odavno izgubili“ , kaže reditelj Stefan Arsenijević, selektor Nedelje finskog filma.