Muzej Vuka i Dositeja
Muzej Vuka i Dositeja

Muzejski teatar u Muzeju Vuka i Dositeja

Osma sezona muzejskog teatra počinje u nedelju, 8. oktobra u 12 časova u izložbenom prostoru Muzeja Vuka i Dositeja, kada će biti izveden komad “Moj otac Vuk Karadžić”. Naredna predstava “Dosije Dositej” ,zakazana je za subotu, 14. oktobra u 18 časova održati na otvorenoj sceni u bašti Muzeja Vuka i Dositeja, a od novembra u redovnom mesečnom terminu u izložbenom prostoru Muzeja Vuka i Dositeja.

Poster Dositej A4

Oba programa obogaćena su prikazivanjem dokumentarnog materijala, reprodukcija, porodičnim fotografijama i taktovima muzičkih numera, čime se dočarava vreme o kojem glavni junaci pripovedaju. Savremeni audio-vizuelni efekti oživljavaju autentični prostor zdanja Velike škole kojom su koračali Dositej Obradović i Vuk Stefanović Karadžić.

Pored naučno-istraživačkog rada i bogate izložbene delatnosti, u Muzeju Vuka i Dositeja organizovano je niz eudaktivnih programa namenjenih svim kategorijama posetilaca. Kao rezultat tog rada, i u skladu sa savremenom prezentacijom istorije i baštine, za publiku su priređene i dve muzejske monodrame posvećene velikanima srpske književnosti i kulture.

Putem muzejskog teatra i teatra u muzeju promovišemo rad naše ustanove i navikavamo posetioce na različita kulturna i edukativna dešavanja koja izlaze iz okvira uobičajene muzejske posete.

Muzej Vuka i Dositeja

Moj otac Vuk Karadžić

Monodrama Moj otac Vuk Karadžić realizovana je 2017. godine u saradnji sa Udruženjem KulTurNet i sa uspehom se izvodi već sedmu godinu.

To je sentimentalna životna ispovest Vukove kćerke Mine Karadžić koju u svom prepoznatljivom stilu interpretira glumica Ljiljana Jakšić, prenoseći zanimljivosti iz privatnog života, porodične poteškoće i priče o najznačajnijim događajima i ličnostima koje su okruživale Vuka Karadžića i oblikovale njegov život i stvaralaštvo.

Dosije Dositej

Monodrama Dosije Dositej, rađena u produkciji Narodnog muzeja Srbije, inspirisana je životnom pričom prosvetitelja, književnika i filozofa Dositeja Obradovića. Dositejev lik oživljava glumac Vladimir Cvejić, upoznajući publiku sa njegovim životom, putovanjima, učenjem novih jezika, poznanstvima i iskustvima, do konačnog dolaska u Beograd.

U trećoj sezoni se predstava Dosije Dositej izvodi po prvi put u restilizovanom ruhu uz prikaz digitalne mape putovanja kojom je predstavljeno kulturno stvaralaštvo Dositejevog nasleđa.

Od novembra je u redovnom mesečnom terminu u izložbenom prostoru Muzeja Vuka i Dositeja.

Cena ulaznice je 600 dinara i može se kupiti na biletarnici Muzeja.

Muzej Vuka i Dositeja, osnovan 1949. godine je muzej memorijalnog tipa posvećen prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću (1739/42 - 1811) i književniku, reformatoru jezika i piscu prvog srpskog rečnika Vuku Stefanoviću Karadžiću (1787 - 1864).