27a

Mortui vivos docent – Kad mrtvi uče žive: Milovan Milovanović i njegovo doba

U sklopu aktuelne izložbe „Mortui vivos docent – Kad mrtvi uče žive: Milovan Milovanović i njegovo doba“ u četvrtak, 2. novembra u 18 časova, stručno vođenje će održati autori dr Slobodan Nikolić, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i dr Jelena Jovanović Simić, viši kustos Muzeja nauke i tehnike.

Nakon stručnog vođenja, od 19 časova, dr Slobodan Nikolić će održati predavanje na temu „Milovan Milovanović i srpska stručna sudskomedicinska terminologija“. Ulaz slobodan.

Oduvek se težilo da se napravi srpska stručna medicinska terminologija.

Međutim, to je bilo suprotno preporuci Vuka Karadžića: ako za neki pojam ili pojavu mi kao narod nemamo svoju srpsku reč, onda je ne treba ni izmišljati, jer narodu taj pojam očigledno nije ni potreban.

Potpuno suprotno onome za šta se zalagao između ostalih i Jovan Sterija Popović.

Milovanović je smatrao da sudskomedicinska stručna terminologija, ali i anatomska i patologijska, treba da bude narodna, odnosno da ti izrazi moraju biti srpski, kako bi ih razumeli i laici – osobe koje se ne bave medicinom i kojima je medicina kao struka strana. Pod Milovanovićevim uticajem i danas postoje “srpski narodni medicinski izrazi” koji se koriste u sudskomedicinskim stručnim izveštajima, ali koje danas niko ne razume, ni lekari drugih specijalnosti ni laici.

Te reči danas koriste lekari specijalisti sudske medicine, ali isključivo za međusobno sporazumevanje. Milovanovićevi “srpski” izrazi i stručni pojmovi zvuče anahrno i kao strane reči.  

Stručno vođenje kroz aktuelnu izložbu „Mortui vivos docent – Kad mrtvi uče žive: Milovan Milovanović i njegovo doba“, u subotu, 4. novembra, u 12 časova, će održati dr Slobodan Nikolić, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i dr Jelena Jovanović Simić, viši kustos Muzeja nauke i tehnike. Ulaz slobodan.