orgulje

40 izvođača na eksluzivnom Koncertu barokne muzike za orgulje

Prvi put u Muzeju nauke i tehnike na eksluzivnom Koncertu barokne muzike za orgulje, hor i orkestar koji će biti održan se u subotu, 4. novembra 2023. godine, u 20 časova, na sceni će biti 40 izvođača. Ovaj veliki projekat predstavlja retku priliku u kojoj zajedno nastupaju solisti, hor i orkestar uz prave orgulje. Ulaz slobodan.

Program :

  1. J. S .Bach: Koncert za orgulje u a-molu, BWV 593
  2. A. Vivaldi: Koncert za violinu i orgulje u d-molu, RV 541
  3. A. Vivaldi: “Gloria”, RV 589

Na orguljama će kao solista nastupiti Olga Đorđević koja je u Muzeju nauke i tehnike održala do sada više od deset koncerata. Pored nje, u Vivaldijevom “Koncertu za violinu i orgulje”, nastupiće violinista Dragutin Mladenović zajedno sa gudačkim orkestrom. Sledi Vivaldijeva “Gloria”, u kojoj pored hora i orkestra nastupaju solisti: Gordana Gavrilović – sopran, Jasmina Mihajlović – sopran , Bojana Sretenović – mecosopran.

  • Dirigent: Milica Tišma
  • Koncertmajstor: Dragutin Mladenović
  • Vođa projekta: Olga Đorđević
  • Organizator: Daniela Pejović.

Hor i orkestar namenski su formirani za ovaj koncert.

Orgulje, impozantan i najloženiji muzički instrument, Muzej nauke i tehnike dobio je na poklon od rimokatoličke crkve Sv. Petra Apostola u Beogradu, 2010. godine. U Jezuitskoj univerzitetskoj crkvi u Beču, orgulje „Kaufman“ su izgrađene 1926. godine i bile u upotrebi dugi niz godina pre nego što su stigle u Beograd, a izgradio ih je Johan M. Kaufman, bečki graditelj orgulja. Kao oblik zaštite nematerijalne kulturne baštine u muzeološkoj teoriji nazvane „zaštita kroz upotrebu“, u Muzeju nauke i tehnike ove izuzetno vredne orgulje koriste se za koncertna izvođenja.

Ulaz na koncert iz Skender-begove 51.