IMG 0658 1

MADLENIANUM: PROGRAM ZA DECU I MLADE U VIRTUELNOM PUTOVANJU

“Ove nedelje emitujemo one predstave koji su naši pokušaji da u čarobni svet pozorišta prizovemo najmlađe i sve one koji će jednog dana biti naša stalna publika, ali i saradnici. Važimo za jedino pozorište kod nas koje neguje sve žanrove na svom repertoaru, što ćemo vam prezentovati na ovom Virutelnom putovanju”, navodi se u saopštenju Madlenianuma.

Predstave se emituju preko YouTube kanala i prikazivanje navedenih predstava nije komercijalnog karaktera i jedini cilj je pružanje podrške građanima u uslovima vanredne situacije i mera koje se preduzimaju pod sloganom “Ostani kod kuće”.

Izborom opere Mudrica, u okviru koje je inkorporirana i opera Mesec, prva opera Karla Orfa, velikog nemačkog kompozitora, dirigenta, teatrologa, ali iznad svega pedagoga, koji se u okviru svoje Schulwerk – Osnovnog obrazovanja u muzici i plesu, koji je razvijao godinama i čiji su metod razvijanja senzibiliteta dece za klasičnu muziku i muzičko pozorište prihvatile mnoge škole, nije slučajna. Vodeći se modelom bajki kroz koju deca najlakše uče Orf je izabrao poznate bajke iz bavarskog folklora i sa ritmički prijemčljivom muzikom napravio spoj jezika, muzike i plesa, što je osnovni koncept njegovog učenja.

“Elementarna muzika nikada nije muzika, već formira jedinstvo sa pokretom, plesom i govorom. To je muzika koja stvara sebe, u kojoj učestvujemo ne samo kao slušatelji, već i kao učesnici.” Karl Orf

Skraćena verzija Mocartove opere Čarobna frula, urađena kao bajka prilagođena deci, svakako deci pruža jedan nov i zabavan način slušanja Mocarta i gledanja pozorišne predstave. Poznato je da se u stvaranju predstava za decu opravdano pribegava korišćenju muzike u što intenzivnijoj meri, jer ona prilazi srcu čak i kad dete ne razume tekstualni deo predstave i sadržaj priče. A Čarobna frula je nesumnjivo muzičko remek-delo koje srcu ne može da ne priđe, te će deca koja verovatno u operu još nisu odlazila, neosetno srcu primiti tu umetnost posredstvom Mocartovog muzičkog genija.

Operom Ljubavni napitak Gaetana Donicetija proširujemo naš program za mlade i za decu, u želji da stvaramo operski podmladak, buduće ljubitelje operske umetnosti. Opera se izvodi na srpskom jeziku, u skraćenoj verziji i uz klavirsku pratnju, kako bi bila dostupna i publici u unutrašnjosti naše zemlje koja nema scenske kapacitete za izvođenje kompletnih opera. Ljubavni napitak je komična opera satkana od priče o radosti, ljubomori, zaljubljenosti, igri, pre svega ljubavi.