Kuća legata

Glerija Kuće legata: „Pneuma” umetnika Kristine Pirković, Marka Tubića i Petra Mošića

Galerija Kuće legata predstavlja tri mlada umetnika

Kuća legata upućuje poziv na otvaranje izložbe „Pneuma” umetnika Kristine Pirković, Marka Tubića i Petra Mošića. Svečano otvaranje izložbe zakazano je za petak, 3. jun, u 19 časova u Galeriji Kuće legata, u ulici Kneza Mihaila 46. Radovi troje mladih slikara se mogu pogledati do 17. juna.

Petar Mošić PRELEPE LAŽI ulje na lanenom platnu
Petar Mošić, Kuća legata

U pitanju su troje mladih, a već prepoznatih i autentičnih slikara, koji se u svojim generacijama izdvajaju kao najuspešniji. Oni su individualnim i višeslojnim ikonografijama, koje počivaju na preciznom crtežu, našli svoje mesto na srpskoj likovnoj sceni – strpljivim, nenametljivim i predanim gradjenjem kreda, koji pratimo i čitamo… od telesnog, raščlanjenog i brutalnog, do duhovnog, vanpojavnog i metavremenskog.

Kristina Pirković NOĆ PRED DOLAZAK VARVARA III ulje na platnu 150x200cm 2021.
Kristina Pirković, Kuća legata

Neke od kompozicija su dramatične, druge uznemirujuće mirne. Nespokoj koji izazivaju u posmatraču – zapravo je pneuma. Njihovo angažovano slikarstvo, realnost koju ne želite da vidite ili izbegavate, kritički je promišljeno suočavanje sa problemima likovno viđenim iz drugog ugla. Za sve autore je zajednička izrazita preciznost građenja polja, sklad u kompoziciji, kao i arhetipska važnost.

Marko Tubić BEZ NAZIVA akrilik na platnu 24x18cm 2016.
Marko Tubić, Kuća legata

foto: PROMO