Ilija Sobajic crtez Direktor Becke akademije
Ilija Šobajić, crtež Direktor Bečke akademije

Korespondencije: crteži Ilije Šobajića

Kuća legata i JU Muzeji i galerije – Nikšić upućuju poziv na svečano otvaranje izložbe „Korespondencije: crteži Ilije Šobajića”, koja će biti upriličena u četvrtak, 19. januara, sa početkom u 13 časova, u Legatu Petra Lubarde (Iličićeva 1).

Na izložbi će biti predstavljeno 20 crteža manjeg i srednjeg formata iz različitih faza stvaralaštva Ilije Šobajića – od akademskih studija do poznih radova.

Ideja povezivanja Petra Lubarde i Ilije Šobajića leži u činjenici da je Petar Lubarda za vreme svog boravka na beogradskoj Umetničkoj školi, bio učenik Ilije Šobajića na predmetu večernji akt. Međutim relacija se ne ogleda samo u toj ravni profesor – učenik. Iako je generacijski jaz između ova dva stvaraoca uslovio nepremostive razlike u pristupu, doživljaju i interpretaciji umetnosti, postoje određene komponente koje spajaju ova dva montanjara.

Premda dijametralno suprotnih propozicija, jednako su bili nepokolebljivi i beskompromisni. Šobajić, crtač vešte i mirne ruke, akademsko-klasičarske provenijencije, i Lubarda ekspresionist duboke slikarske promišljenosti, veoma bogate poetike, idejno-tematski su bliži neko što se to da naslutiti. Duhovna podloga oba stvaraoca prožeta je Crnom Gorom, preciznije njenom geografijom, istorijom, legendom i poezijom. Šobajić nam upotpunjuje sliku o Lubardi, o poreklu njegove poetičnosti tj. njegove misaone orijentisanosti. (iz teksta autora)

Crteži Ilije Šobajića biće izloženi u Legatu Petra Lubarde do 29. marta, a posetioce u ovom periodu očekuju i stručna vođenja kroz izložbu.

Autor izložbe je Luka Đukanović, istoričar umetnosti–kustos.