Gargoyles on a mosaic in the Museum Capitolini e1481550253266

Pozorišta nisu ništa ugroženija nego ostala mesta

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Saopštenje za medije sa sastanka Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije i Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, prenosimo u celosti:

“U Narodnom pozorištu Niš održan je prvi zajednički sastanak dve pozorišne asocijacije koje okupljaju 29 teatarskih kuća iz Vojvodine,  centralne Srbije i pokrajine KIM, kao i 42 pozorišna festivala, van Beograda.

Tema sastanka bila je aktuelna situacija u vezi sa pandemijom izazvanom Corona virusom i mogućnostima organizacije i realizacije pozorišnog života u našoj zemlji.

Na sastanku je pružena nedvosmislena podrška nadležnim institucijama u iznalaženju rešenja za obnavljanje rada institucija kulture, a pre svega pozorišta, kao instinskom povratku normalnom životu u datim okolnostima.

Pozdravljajući inicijalni predlog za rad, konstatovano je da predložene mere u cilju redovnog i nesmetanog rada pozorišta u određenoj meri zahtevaju korekciju, uzimajući u obzir specifičnosti ambijenta i tehničke opremljenosti domaćih teatara.

Ističemo uverenje svih prisutnih da pozorišta nisu ništa ugroženija nego ostala mesta javnih okupljanja i da bi uz primenu navedenih preventivnih mera naš rad svakako doprineo duhovno bogatijem životu i afirmaciji umetničkih i kulturnih vrednosti.

Između ostalog, na sastanku je razmatran i čitav niz drugih problema, organizacionog modela i prirode funkcionisanja srpskih pozorišta, te neophodnost standardizacije svih aspekata kompleksnog bića teatra.

O detaljima i konkretnim predlozima javnost i nadležne institucije biće informisane nakon definisanja jasnih smernica i predloga.

Prvi sastanak Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije i profesionalnih pozorišta Vojvodine, potvrdio je značaj zajedničkog nastupa i definisanja problema, kolegijalnost i odavno uspostavljenu solidarnost pozorišnih umetnika.”