komedija sedam psihopata 727

Komedija Sedam psihopata

U bioskopima od 7. februara

Komedija Sedam psihopata (Seven Psychopaths), čiji scenario i režiju potpisuje Martin Mekdona, od 7. februara će biti na redovnom bioskopskom repertoaru. Glavne uloge tumače Kolin Farel, Sem Rokvel, Kristofer Voken, Vudi Harelson, Tom Vejts, Olga Kirilenko i Abi Korniš.

Komedija „Sedam psihopata” premijerno je prikazana početkom septembra 2011. na Filmskom festivalu u Torontu na kome je reditelj Martin Mekdona osvojio nagradu People’s Choice. Film je bio i u nominaciji za nagradu BAFTA za najbolji film.

Sa sedam različitih karaktera, izazov je bio definisati šta znači biti psihopata, a reditelj Martin Mekdona kaže: „Neki likovi imaju elemente psihopate, a u isto vreme ih nemaju. Pretpostavljam da je sve to u oku posmatrača. To je zabavna slagalica za igru, otkrivati ko je, a ko nije psihopata u ovom filmu.”

Sedam psihopata su:

Br. 1: Naizgled normalan tip – Marti
„Bio sam oduševljen što ponovo radim sa Martinom”, kaže Kolin Farel, koji je igrao glavnu ulogu u filmu „Ubice na odmoru”. Govoreći o svom liku, Farel dodaje: „On se zaljubio u svoj naslov, ali nije došao ni do jednog psihopate. Njegov prijatelj Bili misli da Marti ne živi svoje kreativne potencijale i otići će vrlo daleko da bi mu pomogao. Bili želi da bude deo procesa pisanja, što je donekle problem. Sredstva kojima se služi da mu pomogne su malo ekstremna.”

Br. 2: Njegov najbolji prijatelj – Bili

„Bilijeva lojalnost Martiju je ogromna, možda do tačke gde je malo nezdravo”, kaže Sem Rokvel. „On pokušava da mu pomogne da napiše scenario, ali se malo zaneo u tom procesu. To je prijateljstvo sa puno ljubavi i opraštanja, ali ne zaboravite i bes.” Jedan od sporednih karaktera sa kojim Rokvel provodi dosta vremena na platnu je Boni. „Boni je pas koji je Bili ukrao i drži ga kao taoca”, kaže Rokvel. „Pas, ispostavilo se, pripada gangsteru Čarliju. Odatle, stvari kreću uzbrdo (ne nizbrdo), iz Bilijeve perspektive”, dodaje on. „Moram da budem iskren – imam psihopatskih momenata svaki dan”, kaže Rokvel. „Svi imamo potencijale da budemo psihopate. Samo biramo da se ne ponašamo tako.”

Br. 3: Tip sa zadatkom – Čarli
Kada Bili otme Bonija, „problem ne može biti veći”, kaže Vudi Harelson. „Ovo je Čarlijev voljeni Ši-cu pas. Čarli i njegovi momci će učiniti sve što je potrebno da bi se Boni vrati kući. Ono što Čarlija čini psihopatom je osećaj nasilja koji uvek tinja u njemu i lako izlazi iz njega. On misli da je najpametnija osoba i ne tretira dobro ljude”, dodaje on.
Za Oskara nominovani glumac, Vudi Harelson (The Messenger, Rampart) prihvatio je ulogu dve nedelje pre početka snimanja. „Ja sam veliki ljubitelj Martinovog rada. Pre nekoliko godina želeo sam da pročitam dela najboljih dramskih pisaca i došao sam do Lonesome West. Bio sam oduševljen, koliko je to briljantno, smešno i mračno. Kada sam upoznao Martina, ponudio mi je ulogu u komadu The Pillowman. Ipak, pomislio sam da je previše mračan i odlučio da to ne radim. Onda sam video komad na Brodveju i udario sam sebe. Kada je stigla ponuda za „Sedam psihopata” rekao sam sebi da neću dva puta da napravim istu grešku. Čarli je sjajna uloga.”

Br. 4: Zgodna devojka – Anđela

„Anđela voli psihopate. Nju privlače loši momci”, kaže Olga Kirilenko. Opisujući svoj karakter, za koji se ispostavlja da je Čarlijeva devojka, ona kaže: „Anđela igra vrlo opasnu igru. I sve vreme, ona se bori sa Boni za Čarlijevu pažnju i naklonost.” Kako Kirilenko, najpoznatija po ulozi Bondove devojke u Quantum of Solace, definiše psihopatu? „Srela sam nekoliko psihopata u životu. Oni su vrlo koncentrisani na sebe i dosta su van realnosti. Sve se radi o njima, sve vreme.” Kada je Mekdona pozvao nju za ulogu Anđele, ona je bila oduševljena ulogom. „Scenario je jedan od najpametnijih koje sam ikada pročitala. Vrlo je smešan i duhovit.”

Br. 5: Nenasilni tip – Hans
„Ne mislim o Hansu kao o psihopati”, kaže Kristofer Voken. „On samo krade pse i vraća ih kako bi dobio nagradu.”
„Martinova genijalnost je u tome što ovaj psihopata pobija svako nasilje”, dodaje producent Grejem Brodbent kome je Hans omiljeni lik.

Br. 6: Pasivno-agresivna devojka – Kaja

„Marti i Kaja su u nevolji. Ona je umorna od njegovog opijanja, lenjosti i što previše provodi sa Bilijem”, dodaje Abi Korniš koja igra Martijevu devojku. Iako je Kaja najrazumniji lik u filmu, ona trpi zavist psihopate zbog vremena i pažnje svog dečka. „Psihopate nisu uvek svesne svog psihopatskog ponašanja”, kaže Abi. „Postupci koje smatramo ludim, za njih su potpuno normalni. Bili je oličenje toga.”

Br. 7: Tip sa zecom – Zaharije

„Pre svega, psihopata neće nikada nazvati sebe ili nekog drugog psihopatom. Ta reč se ne upotrebljava. Postoje stvarne psihopate oko vas. Ne biste bili sigurni dok se nešto ne dogodi. Oni su ljudi koji žive sa ogromnim tajnama. Igram čoveka koji je vrlo zaljubljen, ali rastavljen je od svoje supruge i pokušava da se ponovo sretne sa njom”, kaže Tom Vejts. „Da, on ima i zeca. Šta nije u redu sa tim?”, dodaje kroz smeh. „Proveo sam nekoliko dana jureći zeca po dvorištu i bio je to jedan od najboljih treninga, kao za sportiste. Morao sam da naučim kako se zec drži, jer ako iskoči iz ruku, snimajući dan je propao. Što se ljubimca tiče, ne znam da li bi zec bio moj izbor. To je stvar karaktera.”

I kuca – Boni

U potrazi za savršenim štenetom, Mekdona je posle desetina pasa pronašao desetomesečnog Ši-cua. Pas se već zvao Boni, kao u scenariju. „To je bio znak, život je imitirao umetnost”, kaže reditelj, dodajući, „Želeo sam malog psa. Kada on nestane, uslediće čitav niz događaja. Radi se o nečijoj glavi.”