4adad69d 3e28 4e2f 89cf b4ee583a85b1

Jelena Janković osvojila nacionalnu nagradu na “Sony World Photography Awards”

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Beograđanka Jelena Janković osvojila nacionalnu nagradu na prestižnom takmičenju “Sony World Photography Awards” fotografijom “KOLO”

Jelena Janković, umetnička fotografkinja iz Beograda jednoglasno je odabrana od strane žirija za fotografiju “KOLO” kojom je osvojila Nacionalnu nagradu za Srbiju na prestižnom takmičenju “Sony World Photography Awards 2020”, na kome je već učestvovala 2017. i osvojila prvu nagradu fotografijom “Selfi kultura”. Fotografija “KOLO” je rad iz serije fotografija koja je napravljena u saradnji sa “Ansamblom Kolo” i predstavlja portrete igrača i priču o značaju boja u našoj tradiciji. Druga i treća nagrada nisu dodeljene, a na takmičenje se prijavi preko 350 hiljada fotografa iz celog sveta.

Jelenin pobednički rad biće prikazan globalnoj publici na renomiranoj “Sony World Photography Awards” izložbi u galeriji Somerset House u Londonu, od 17. aprila do 4. maja 2020.

„Soni“ je organizator najvećeg svetskog takmičenja u fotografiji, a Nacionalna nagrada predstavlja globalni program sa ciljem da se u 65 država pronađe po jedna najbolja fotografija lokalnih fotografa, te im se pruža mogućnost da svoj rad prikažu globalnoj publici na renomiranoj Sony World Photography Awards izložbi u galeriji Somerset House u Londonu i Sony dobitnicima obezbeđuje se nova oprema za dalji i bolji rad.

“Nagrade su lepo priznanje za trud i rad koji ulažete u svoj rad, ali isto tako nas čeka novi dan sa istim problemima u kulturi i nerazvijenim tržištem, sa kojima se svakodnevno suočavamo.

Ne samo Srbija, već i čitav Blakan ima jako taletovane fotografe i ovim želim da odam priznanje svima koji se bore za svoju umetnost. Ovo je nagrada za sve moje kolege i poruka da ne odustaju. Želim i treba da budemo podrška jedni drugima i da zajedno pokažemo koliko talentovanih i jakih fotografa postoji na Balkanu. Idemo dalje.“ izjavila je Jelena Janković povodom priznanja koje je dobila drugi put na istom takmičenju.

6d62494f 1ddf 47a2 967e b53d90a9f8f6
Pobednička fotografija “Selfi kultura” autoka: Jelena Janković, Nacionalna nagrada za Srbiju na takmičenju “Sony World Photography Awards 2017”

Podsećamo Jelena je 2017. godine osvojila Nacionalu nagradu za Srbiju na takmičenju “Sony World Photography Awards” za fotografiju “Selfi kultura”.

Jelena Janković je fotografkinja sa snažnom umetničkom vizijom. U svom radu istražuje ljudsku prirodu i psihološke aspekte odnosa kroz puni spektar fotografskih žanrova, od dokumentarne do pozorišne, modne i konceptualne. Njene fotografije i projekti nastaju istraživanjem ljudi, situacija, senzacija, svetla, boja i imaginacije. Svoj rad je izlagala u gradovima širom sveta poput Moskve, Pariza, Meksiko sitija, Istanbula, Tokija, Londona, Kuala Lumpura, Tbilisija, Sijene, Zagreba… Dobitnica je nekoliko najznačajnih internacionalnih nagrada za svoj rad.