Zagreb Beograd via Sarajevo 2

JDP: ZAGREB – BEOGRAD VIA SARAJEVO

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu počele probe predstave Zagreb – Beograd via SarajevoJelice Zupanc u režiji i adaptaciji Gorčina Stojanovića. Kostimograf je Lana Cvijanović, scenograf Gorčin Stojanović, kompozitor songova Anja Đorđević a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

U drami Jelice Zupanc, u vozu od Zagreba do Beograda, pratimo zamišljeno putovanje Ive Andrića i Miloša Crnjanskog. Posle tek završenog Prvog svetskog rata u kome je Crnjanski ratovao na strani Austrougarske, a Andrić bio utamničen u Mariboru zbog sumnje da je učestvovao u sarajevskom atentatu, oni se sreću u Zagrebu u trenutku ujedinjenja jugoslovenskih naroda u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Pod pritiskom i euforijom pobede i poraza, rasturanja i stvaranja država, raskidanja sa starim i započinjanja novog, na ovom putovanju koje se odvija početkom 1919, ulazimo u emotivni, intelektualni svet dvojice mladih pisaca koji otvaraju mnoga pitanja – preispitujući ono što je prošlo i anticipirajući ono što tek dolazi.

U predstavi Zagreb – Beograd via Sarajevo igraju Aleksej Bjelogrlić (Andrić), Miodrag Dragičević (Crnjanski), Marko Janketić, Nebojša Milovanović, Nikolina Vujević i Joakim Tasić.

Predstavom Zagreb – Beograd via Sarajevo Jugoslovensko dramsko pozorište obeležava  60 godina od kada je Ivo Andrić nagrađen Nobelovom nagradom za književnost (dodela je održana u Stokholmu 10. decembra 1961. godine u dvorani Koncertne palate Švedske kraljevske akademije). Andrić je bio predsednik Pozorišnog saveta JDP-a od 1956. do 1965. godine.

Predstava je finansirana budžetskim sredstvima Grada Beograda uz sufinansiranje iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Sredstva Ministarstva dobijena su na konkursu iz oblasti Pozorištne umetnosti u 2021. godini.